Yλικά
3/4 φλιτζανιού + 2 κουτ. σούπας γάλα
1/2 φλιτζάνι νερό
1½ κουτ. σούπας ζάχαρη
1 φακελάκι μαγιά ξηρή
500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 κουτ. σούπας αλάτι
50 γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
EKTEΛEΣH
Ζεσταίνουμε ελαφρώς το γάλα με το νερό σε κατσαρολάκι. Βγάζουμε το σκεύος από τη φωτιά και προσθέτουμε τη ζάχαρη πρώτα και τη μαγιά μετά. Τα αφήνουμε για περίπου 10 λεπτά. Βάζουμε όλα τα υπόλοιπα συστατικά σε ζυμωτήριο και προσθέτουμε τα υγρά. Ζυμώνουμε τη ζύμη σε μέτρια ταχύτητα για 10 λεπτά. Μεταφέρουμε τη ζύμη σε μπολ το οποίο έχουμε αλείψει με λίγο βούτυρο. Καλύπτουμε με διαφανή μεμβράνη και την αφήνουμε να φουσκώσει για μία ώρα περίπου. Μεταφέρουμε το μπολ στο ψυγείο και το αφήνουμε ολόκληρη τη νύχτα. Βουτυρώνουμε μια φόρμα για ψωμί του τοστ και τη γεμίζουμε με τη ζύμη. Βουτυρώνουμε τη μία πλευρά από ένα κομμάτι αλουμινόχαρτο και σκεπάζουμε τη φόρμα. Την αφήνουμε σε απόμερο σημείο της κουζίνας για μία ώρα ακόμα. Παράλληλα, προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C. Ψήνουμε το ζυμάρι στον φούρνο μαζί με το αλουμινόχαρτο για 45 λεπτά. Βγάζουμε τη φόρμα από τον φούρνο, ξεφορμάρουμε αμέσως το ψωμί και το αφήνουμε να κρυώσει πάνω σε σχάρα.
Συνταγή: ΚΩΣΤΑΣ ΤΣΙΓΚΑΣ