ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ 10 λεπτά
ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ 4 άτομα
ΒΑΘΜΟΣ ΔΥΣΚΟΛΙΑΣ εύκολη
Υλικά
- 1 αντίδι σγουρό ή σαλάτα
- 1 μαρούλι (την καρδιά)
- 3 ντομάτες κομμένες σε φέτες
- 150 γρ. φασολάκια φρέσκα βρασμένα (τόσο που να κρατάνε)
- 200 γρ. πατάτες βρασμένες κομμένες σε κύβους
- 3 αβγά βρασμένα κομμένα στα τέσσερα
- 1 κρεμμύδι κομμένο σε λεπτές φέτες
- 1 κρεμμυδάκι φρέσκο ψιλοκομμένο
- 1 πιπεριά κόκκινη κομμένη σε μπαστουνάκια
- 12 ελιές μαύρες
- 425 γρ. τόνο σε ελαιόλαδο
- 1/2 φλιτζάνι μαϊντανό ψιλοκομμένο
- 2-3 κορυφές από βασιλικό φρέσκο
- 5-6 φυλλαράκια δυόσμου
- 5-6 φιλέτα αντζούγιας
- 2-3 κουλούρια Θεσσαλονίκης
Για το ντρέσινγκ
1 σκελίδα σκόρδο
- 1 κουτ. σούπας ζάχαρη μαύρη
- 1/2 κουτ. γλυκού βασιλικό ξερό
- 1 κουτ. σούπας δυόσμο φρέσκο
- 2 κουτ. σούπας ξίδι από λευκό κρασί
- 4 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
- αλάτι
Εκτέλεση
Τοποθετούμε σε μεγάλη πιατέλα το αντίδι χωρισμένο σε κλωνάρια (ή τη σαλάτα), την καρδιά μαρουλιού, τις ντομάτες, τα φασολάκια, τις πατάτες, τα αβγά, το ξερό και το φρέσκο κρεμμύδι, την πιπεριά, τις ελιές και τα φιλέτα αντζούγιας. Στραγγίζουμε τον τόνο και τον βάζουμε στη μέση, αφού τον πασπαλίσουμε με τον μαϊντανό. Ετοιμάζουμε το ντρέσινγκ χτυπώντας όλα μαζί τα υλικά του στο μούλτι. (Μπορούμε να διπλασιάσουμε τις ποσότητες για να έχουμε περισσότερο αν θέλουμε). Περιχύνουμε τη σαλάτα με το ντρέσινγκ, γαρνίρουμε με τα φύλλα του δυόσμου και του βασιλικού και σερβίρουμε με το κουλούρι.
TipS: Η σαλάτα της Νίκαιας είναι η πιο διάσημη σαλάτα στον κόσμο. Και οι παραλλαγές της τόσες όσοι και οι σεφ. Εμείς την αρωματίζουμε με μυρωδικά και την προτείνουμε ως ορεκτικό και σαλάτα μαζί. Για μια πιο ψαγμένη εκδοχή, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε φρέσκο τόνο ελαφρώς ψημένο κι από τις δύο πλευρές σε ελαιόλαδο και στη συνέχεια κομμένο σε λεπτές φέτες ή, ακόμα, να αντικαταστήσετε τον τόνο με καπνιστό σολομό.