Κοτόπουλο με κρούστα μυρωδικων ψητό στον φούρνο με πουρέ

03.01.2014
Ζητάμε από τον κρεοπώλη να κόψει τα κοτόπουλα στη μέση κατά μήκος και να τα χτυπήσει καλά με τον μπάτη.
  • ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ 15 λεπτά
  • ΜΑΓΕΙΡΕΜΑ 45 λεπτά
  • ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ 4 άτομα
  • ΒΑΘΜΟΣ ΔΥΣΚΟΛΙΑΣ εύκολη

Yλικά

  • 2 κοτόπουλα μικρά
  • 100 γρ. μανιτάρια αποξηραμένα
  • 1 κουτ. γλυκού κύμινο σε σπόρους
  • 2 κουτ. γλυκού πιπέρι μαύρο ολόκληρο
  • 1 κουτ. γλυκού γλυκάνισο
  • 1 κουτ. γλυκού κόλιαντρο αποξηραμένο
  • 1 κουτ. γλυκού φασκόμηλο αποξηραμένο
  • αλάτι
  • 2+2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • 2+2 κουτ. σούπας βούτυρο
  • 1/4 φλιτζανιού κρασί λευκό

Για τον πουρέ

  • 4 καρδιές αγκινάρας κατεψυγμένες
  • 4 πατάτες μικρές καθαρισμένες
  • 2 κουτ. σούπας βούτυρο
  • 1/2 φλιτζάνι γάλα
  • 1/4 φλιτζανιού παρμεζάνα τριμμένη
  • 1 αβγό (τον κρόκο του)
  • 1 κουτ. σούπας χυμό λεμόνι
  • αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση
Ζητάμε από τον κρεοπώλη να κόψει τα κοτόπουλα στη μέση κατά μήκος και να τα χτυπήσει καλά με τον μπάτη. Βάζουμε τα υπόλοιπα υλικά εκτός από το λάδι και το βούτυρο στο μπλέντερ και τα χτυπάμε μέχρι να γίνουν σκόνη. Αλείφουμε τη σκόνη πάνω στα κοτόπουλα πιέζοντας το μείγμα με τα δάχτυλά μας για να κολλήσει πάνω τους. Τοποθετούμε σε χαρτί ψησίματος και τα αφήνουμε να μείνουν σε θερμοκρασία δωματίου για 10 λεπτά. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C. Ζεσταίνουμε σε τηγάνι 2 κουταλιές ελαιόλαδο και 2 κουταλιές βούτυρο και σοτάρουμε πολύ καλά τα κοτόπουλα από τις δύο πλευρές μέχρι να πάρουν καλό χρώμα. Μεταφέρουμε τα κοτόπουλα σε ρηχό αντικολλητικό ταψί, τα περιχύνουμε με 2 κουταλιές ελαιόλαδο και τα ψήνουμε για 35-40 λεπτά. Στη συνέχεια, προσθέτουμε στο ταψί 2 κουταλιές βούτυρο και το κρασί και τα αφήνουμε να ψηθούν άλλα 5 λεπτά. Τα βγάζουμε από τον φούρνο και το αφήνουμε να ξεκουραστεί για 5 λεπτά. Ετοιμάζουμε τον πουρέ: Βάζουμε σε κατσαρόλα με νερό που βράζει τις πατάτες και τις αγκινάρες. Βράζουμε για 25 λεπτά και τις βγάζουμε από το νερό. Βάζουμε τις αγκινάρες στο μπλέντερ και τις λιώνουμε μαζί με 2 κουταλιές νερό. Τις μεταφέρουμε σε μπολ, προσθέτουμε τις πατάτες και το γάλα και με ένα πιρούνι λιώνουμε τις πατάτες. Προσθέτουμε το τυρί, το αβγό, το λεμόνι και το βούτυρο και ανακατεύουμε. Αλατοπιπερώνουμε καλά. Σερβίρουμε λίγο από τον πουρέ σε κάθε πιάτο και πάνω του τοποθετούμε το κοτόπουλο. «Βρέχουμε» το κοτόπουλο και τον πουρέ με τον ζωμό από το ταψί.