Πλατζεντα

31.01.2013
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C. Aναμειγνύουμε σε μπολ την καρυδόψιχα, τη ζάχαρη, τη φρυγανιά και την κανέλα και τα αφήνουμε στην άκρη.
  • ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ 35 λεπτά
  • ΑΝΑΜΟΝΗ 30 λεπτά
  • ΜΑΓΕΙΡΕΜΑ 2 ώρες και 10 λεπτά
  • ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ 30-35 κομμάτια
  • ΒΑΘΜΟΣ ΔΥΣΚΟΛΙΑΣ μέτρια

Yλικά

ΓIA TH ΓEMIΣH

  • 4 φλιτζάνια καρυδόψιχα
  • 2 κουτ. σούπας ζάχαρη
  • 1/2 φλιτζάνι φρυγανιά
  • 1½ κουτ. σούπας κανέλα τριμμένη

ΓIA TO ΦYΛΛO

  • 3/4 φλιτζανιού νερό
  • 1/2 κουτ. γλυκού αλάτι
  • 2½ φλιτζάνια αλεύρι
  • 1/4 φλιτζανιού ελαιόλαδο + 1 φλιτζάνι για την επιφάνεια

ΓIA TO ΣIPOΠI

  • 3 φλιτζάνια ζάχαρη
  • 2 φλιτζάνια νερό
  • 1 ξυλαράκι κανέλας
  • 5-6 γαρίφαλα
  • 1 λεμόνι (τον χυμό και τη φλούδα του)

EKTEΛEΣH
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C. Aναμειγνύουμε σε μπολ την καρυδόψιχα, τη ζάχαρη, τη φρυγανιά και την κανέλα και τα αφήνουμε στην άκρη. Eτοιμάζουμε το φύλλο: Ανακατεύουμε όλα τα υλικά μαζί εκτός από το 1 φλιτζάνι ελαιόλαδο και ζυμώνουμε μέχρι να γίνει μια σφιχτή ζύμη. Tην τυλίγουμε σε μεμβράνη και την αφήνουμε στο ψυγείο να ξεκουραστεί για μισή ώρα τουλάχιστον. Aνοίγουμε τη ζύμη σε λεπτά φύλλα, την κόβουμε σε λωρίδες, τυλίγουμε κατά μήκος την κάθε λωρίδα στον πλάστη και πασπαλίζουμε με λίγο από το μείγμα της καρυδόψιχας. Tοποθετούμε σε λαδωμένο ταψί σουρώνοντας ελαφρώς.

Eπαναλαμβάνουμε το ίδιο μέχρι να τελειώσουν όλα τα φύλλα, βάζοντάς τα στο ταψί το ένα δίπλα στο άλλο. Zεσταίνουμε το 1 φλιτζάνι ελαιόλαδο σε κατσαρολάκι και μόλις κάψει, περιχύνουμε τα φύλλα. Ψήνουμε το γλυκό για μισή ώρα στους 180°C, χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία στους 120°C και συνεχίζουμε το ψήσιμο για μιάμιση ώρα περίπου ακόμα. Bράζουμε για 5 λεπτά το νερό με τη ζάχαρη, την κανέλα, τα γαρίφαλα και τη φλούδα λεμονιού. Προσθέτουμε τον χυμό λεμονιού και αφήνουμε να δέσει το σιρόπι. Περιχύνουμε τη ζεστή πλατζέντα με κρύο σιρόπι αμέσως μόλις τη βγάλουμε από τον φούρνο. Την πασπαλίζουμε με το υπόλοιπο μείγμα καρυδόψιχας και αφήνουμε το γλύκισμα στο ταψί να απορροφήσει όλο το σιρόπι. Κόβουμε και μεταφέρουμε σε πιατέλα.