Αλλά και πέρα απ’ αυτόν τον εξαγνιστικό ρόλο, αυτοτελώς η σούπα αρακά είναι ένα classic comfort food, με γλυκιά, εύκολη και φρέσκια γεύση, που στη συγκεκριμένη εκδοχή, ταιριάζει με το άλλο βρετανικό φετίχ, το μπέικον, διαμορφώνοντας έναν απόλυτα ισορροπημένο συνδυασμό.
Μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα λεπτομέρεια είναι η ιστορική σχέση της συγκεκριμένης συνταγής με το Λονδίνο, κάτι που την καθιστά και ιδιαίτερα επίκαιρη στις μέρες μας, στην Ελλάδα. Το 1871, οι New York Times σε ένα άρθρο τους έγραψαν επί λέξει την εξής παρομοίωση: “London, particularly, where the population are periodically submerged in a fog of the consistency of pea soup…”, δηλαδή, ανέφεραν ότι ‘η ομίχλη του Λονδίνου έχει τη πυκνότητα της σούπας αρακά’. Αυτή η έκφραση έμεινε στην ιστορία και χρησιμοποιείται ακόμη και σήμερα στην καθομιλουμένη, για να περιγράψει στην Αγγλία, την πυκνή ομίχλη.
Η σύνδεση της ιστορίας με την σημερινή ελληνική πραγματικότητα αφορά στο γεγονός ότι η έκφραση ‘peasoup’, χρησιμοποιήθηκε εκτενώς για να περιγράψει την κατάσταση του “νέφους” στο Λονδίνο, που οφειλόταν στον καπνό απ’ τα τζάκια (σε συνδυασμό πάντα με την υγρασία). Μετά από μια κρίση peasoup τον Δεκέμβριο του ’52, η οποία μάλιστα θεωρήθηκε αιτία να χάσουν τη ζωή τους 12,000 άτομα, δημιουργήθηκε έντονος προβληματισμός στη χώρα, που οδήγησε εντέλει στην ψήφιση του νόμου Clean Αir Αct το 1956, με τον οποίο απαγορεύτηκε η χρήση τζακιών στις πόλεις. Σήμερα, βλέποντας τη σοφή ελληνική πολιτεία μας να αντιμετωπίζει με τη γνωστή απαράμιλλη διορατικότητά της το θέμα των οικιακών καυσίμων, μας έφερε σε μια κατάσταση που η δημιουργία ελληνικού peasoup έγινε αναπόφευκτη. Για το αν θα έχουμε απαγόρευση, προτιμώ να μην κάνω προβλέψεις ή να πάρω θέση, αλλά σ’ αυτή την περίπτωση, πραγματικά θα ήθελα να δω αν και πώς θα μπορούσε να εφαρμοστεί τέτοιος νόμος στη χώρα της ανομίας… Πάντως, καλό είναι να εξοικειωθείτε με την αρακόσουπα, τουλάχιστον στην μαγειρική μορφή της, γιατί εκεί δεν θα υπάρξει απολύτως καμία διαμάχη. Όλοι θα συμφωνήσουν για την απίθανη γεύση της και την ευχάριστη ανοιξιάτικη ζωντάνια που φέρνει στο τραπέζι.
Προετοιμασία: Απλή, γρήγορη και οικονομική συνταγή. Όχι πάνω από μισή ώρα απ’ την προετοιμασία στο πιάτο.
Υλικά (για 6-8 άτομα)
1 κιλό αρακά (καταψυγμένο)
50 γρ. βούτυρο
8 φρέσκα κρεμμύδια ψιλοκομμένα
2 φέτες μπέικον, ψιλοκομμένες
1 κ.γ. ζάχαρη
2 κ.σ. φρέσκια μέντα ψιλοκομμένη (εναλλακτικά χρησιμοποιείστε δυόσμο)
αλάτι και πιπέρι
για το σερβίρισμα
½ φλ. κρέμα γάλακτος
6-8 κορυφές φύλλων μέντας
1 κ.σ. μαύροι σπόροι κρεμμυδιού (nigella sativa) για το γαρνίρισμα (προαιρετικά)
Εναλλακτικά στους σπόρους κρεμμυδιού: κομματάκια καλοτηγανισμένου τραγανού μπέικον
Ετοιμάζετε τη σούπα: Λιώνετε το βούτυρο σε μεγάλη κατσαρόλα, σε μέτρια φωτιά και σοτάρετε το μπέικον με το κρεμμυδάκι για 5 λεπτά. Προσθέτετε τον καταψυγμένο αρακά και αλάτι και τα ανακατεύετε μαζί. Προσθέτετε 1.450 ml βραστού νερού και τη ζάχαρη. Κλείνετε το καπάκι και βάζετε τη φωτιά χαμηλά για περίπου 10-15 λεπτά μέχρι να μαλακώσει ο αρακάς. Αποσύρετε, αφήνετε να κρυώσει λίγο και με blender χειρός πολτοποιείτε τα υλικά μέχρι να ομογενοποιηθούν. Δοκιμάζετε και ρυθμίζετε σε αλάτι και πιπέρι.
Περνάτε τον πολτό από μέτριο σουρωτήρι σε άλλο σκεύος. Προσθέτετε την κομμένη φρέσκια μέντα και –αν χρειαστεί- ξαναζεσταίνετε ελαφρά πριν το σερβίρισμα.
Σερβίρισμα: Μεταφέρετε σε ζεστά πιάτα σούπας, γαρνίροντας το καθένα με γραμμές από την κρέμα γάλακτος και τους μαύρους σπόρους κρεμμυδιού ή με τσιπς από ξεροψημένο μπέικον και διακοσμώντας με φρέσκα φυλλαράκια μέντας.
Περισσότερες συνταγές αλά Pandespani μπορείς να βρεις εδώ.