Όσο κι αν αποτελεί εξαιρετική λιχουδιά, η ακριβή τιμή του δεν εναρμονίζεται στα σφιχτά οικονομικά δεδομένα της εποχής. Ωστόσο, κάποιες φορές, αξίζει να εμφανιστεί έστω και σε μικρότερη ποσότητα, δίνοντας ένα εισαγωγικό στίγμα glam στη σύναξη, πριν το τραπέζι, κλέβοντας διακριτικά τις εντυπώσεις και υπογραμμίζοντας ίσως την επιλογή του ‘καλού’ από το ‘πολύ’, μια και αυτά τα δυο είναι γεγονός πως δεν πάνε πάντα παρέα.
Από τις συνταγές λοιπόν, που οπτικά δημιουργούν ένα αποτέλεσμα-παιχνίδι, πέραν του γευστικού, κάτι που δικαιολογεί απολύτως και την έλλειψη πληθωρικότητας σε απόλυτο νούμερο κομματιών. Τα πακετάκια του σολομού αναβαθμίζονται μάλιστα, αν βάλετε λιγότερα πράγματα δίπλα τους, πράγμα που συστήνεται.
Μερικά σημεία προσοχής
1. Ο σολομός θα πρέπει να είναι καλής ποιότητας και καλοκομμένος σε φέτες. Μην αγοράσετε τον πιο φτηνό που θα βρείτε στο σουπερμάρκετ, πρώτον γιατί η γεύση του και το κάπνισμα μετράνε και δεύτερον, γιατί με τα υπολείμματα της ουράς του φιλέτου που συνήθως μπαίνουν στα πιο οικονομικά πακέτα, δεν θα μπορέσετε να κάνετε το δίπλωμα της συνταγής. Στα υλικά, έχουν υπολογιστεί δύο πακετάκια – μπουκιές για κάθε άτομο, αλλά είναι προτιμότερο να κάνετε τη μισή ποσότητα με ωραίο σολομό, παρά να αγοράσετε 16 φέτες κουτσουρεμένες.
2. Είναι επίσης προτιμότερο να αγοράσετε καλής ποιότητας έτοιμο κομμένο, αν δεν είναι σίγουρο πως o άνθρωπος που θα τον κόψει μπροστά σας, δεν θα σας δώσει φέτες μισοδιαλυμένες και τρύπιες, απ’ τις οποίες θα φεύγει η γέμιση.
3. Χειριστείτε τις κομμένες φέτες με ευγένεια. Και όταν τις διαχωρίζετε και όταν τις μεταφέρετε πάνω στην επιφάνεια εργασίας. Ένα μικρό μαχαιράκι (π.χ. του γλυκού) ή μια σπάτουλα βοηθάει ιδιαίτερα στις μετακινήσεις.
4. Practice makes perfect, όπερ κάντε πρώτα όλα τα ίδια: δηλαδή, πρώτα όλα τα πακετάκια, μετά όλα τα δεσίματα. Στο τέλος όλη τη μεταφορά στο δίσκο σερβιρίσματος. Αυτό που στο αρχικό κομματάκι δείχνει δύσκολο, στο τέταρτο δεν έχει πια τον ίδιο βαθμό δυσκολίας.
5. Στη φωτογραφία, ο σολομός είναι καπνιστός και με άνηθο. Η συγκεκριμένη επιλογή, μετά από ενδελεχές ψάξιμο, τεστ και ενδοπαντεσπανική συζήτηση (ο Greekadman με έπεισε και είχε δίκιο), αποδείχθηκε για το σύνολο του επιτεύγματος σωστή.
6. Last but not least: Κάντε το δίπλωμα συγκεντρωμένα και με προσήλωση στο παιχνίδι. Δείτε και τις step-by-step φωτό. Είμαι βέβαιο πως, ακόμη κι αν στο ξεκίνημα λίγο σάς ζορίσει, στο τέλος θα τα καταφέρετε περίφημα. Αξίζει τον κόπο και εκ των προτέρων… μπράβο σας!
Προετοιμασία: Για τη γέμιση 20 λεπτά… για το πακετάρισμα ο χρόνος ποικίλει ανάλογα με την ευκολία που ο καθένας έχει στα λεπτεπίλεπτα. Ίσως και 1 ώρα. Σε κάθε περίπτωση, κάντε τα πακετάκια από την προηγουμένη, σκεπάστε τα με διαφανή μεμβράνη καλά και βάλτε τα στο ψυγείο μέχρι την ώρα που θα τα χρειαστείτε. Εντυπωσιακή αλλά όχι εύκολη στην εκτέλεση συνταγή.
Υλικά (για 8 άτομα)
16 φέτες καπνιστό σολομό, διαστ. 8×8 εκατ. περίπου
2 μικρά αβγά βρασμένα σφιχτά και σχετικά ψιλοκομμένα
1 κ.σ. κάππαρη, στραγγισμένη και ψιλοκομμένη
½ κρεμμύδι πολύ ψιλοκομμένο
2 κλωναράκια μαϊντανό, ψιλοκομμένα
2 κλωναράκια άνηθο, ψιλοκομμένα
1 λεμόνι, τον χυμό και το ξύσμα
αλάτι, πιπέρι
32++ μακρουλά φύλλα σχινόπρασου (chives)
Ετοιμάζετε τη γέμιση: Ανακατεύετε όλα τα υλικά (εκτός του σολομού και σχινόπρασου) καλά. Δοκιμάζετε και διορθώνετε σε αλάτι, πιπέρι, λεμόνι, αν χρειάζεται.
Κάνετε τα πακετάκια: Παίρνετε με προσοχή μια φέτα σολομού και την τετραγωνίζετε δεξιά κι αριστερά, κόβοντας λιγάκι τις γωνίες ώστε να είναι πιο εύκολο το δίπλωμα. Βάζετε στο κέντρο της 1 κ.γ. περίπου (σκάρτο) από τη γέμιση. Διπλώνετε το σολομό πρώτα δεξιά και αριστερά (βλ. φωτό) και μετά πάνω και κάτω, σαν να κάνατε ένα κανονικό μικρό πακέτο. Το γυρνάτε, πάντα με ευγενικές κινήσεις, ώστε η πλευρά που κλείνει να είναι από κάτω. Συνεχίζετε με τον ίδιο τρόπο για τις υπόλοιπες φέτες του σολομού.
Κάνετε το δέσιμο: Το πιο απλό είναι να χρησιμοποιήσετε 2 φύλλα chives για κάθε πακέτο και να δέσετε το ένα μπροστά, που θα φαίνεται και το δεύτερο στο πίσω μέρος, που θα ακουμπάει στην πιατέλα. Κάνετε κόμπο κανονικό και κόβετε όσο περισσεύει. Αν βέβαια, τόχετε με τα δεσίματα και τους φιόγκους, και ένα φύλλο αρκεί. Προσοχή! καθώς κάνετε αυτή τη δουλειά, μην τραβάτε υπερβολικά το σχινόπρασο, γιατί θα κοπεί (γι’ αυτό χρειάζονται και τα έξτρα, άλλωστε).
Σημείωση: Δεν είναι απαραίτητο, αλλά μπορεί να βοηθάει αν ζεματίσετε για 5 δευτερόλεπτα τα φύλλα του σχινόπρασου σε νερό που βράζει.
Σερβίρισμα: Μεταφέρετε τα πακετάκια σε πιατέλα με τη βοήθεια ενός στρογγυλεμένου μαχαιριού και τα τακτοποιείτε. Έτοιμα!
Περισσότερες συνταγές αλά Pandespani μπορείς να βρεις εδώ.