Yλικά
1/2 φλιτζάνι ζάχαρη
1 φλιτζάνι βούτυρο
1½ φλιτζάνι γιαούρτι
5 αβγά
3 φλιτζάνια αλεύρι
3 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
1 λεμόνι (το ξύσμα του)
μαστίχα κοπανισμένη ή μερικές σταγόνες μαστιχέλαιο
1 φλιτζάνι αμύγδαλα ασπρισμένα
Για το σιρόπι
2 φλιτζάνια νερό
2 φλιτζάνια ζάχαρη
2 κουτ. σούπας χυμό λεμονιού
1 λεμόνι (τη φλούδα του)
1 ξυλαράκι κανέλας
10 γαρίφαλα
EKTEΛEΣH
Χτυπάμε το βούτυρο με τη ζάχαρη στο μίξερ σε μέτρια ταχύτητα μέχρι να ασπρίσουν, για 8-10 λεπτά περίπου. Χωρίζουμε τα αβγά. Προσθέτουμε τους κρόκους και το γιαούρτι στο μίξερ και ανακατεύουμε σε χαμηλότερη ταχύτητα μέχρι να ενωθούν καλά τα υλικά. Ρίχνουμε το αλεύρι κοσκινισμένο με το μπέικιν πάουντερ, το ξύσμα, τη μαστίχα και τα αμύγδαλα και χτυπάμε για άλλα 2 λεπτά. Χτυπάμε τα ασπράδια σε μαρέγκα και τα προσθέτουμε στο μείγμα ανακατεύοντας ελαφρώς. Βάζουμε τη γιαουρτόπιτα σε βουτυρωμένο ταψάκι και ψήνουμε στους 180°C για μία ώρα. Βγάζουμε από το φούρνο και αφήνουμε να κρυώσει. Ετοιμάζουμε το σιρόπι βράζοντας όλα τα υλικά του σε κατσαρόλα για 5 λεπτά από την ώρα που θα πάρουν βράση. Σουρώνουμε και ρίχνουμε το σιρόπι όπως είναι καυτό πάνω στη γιαουρτόπιτα, που θα είναι πλέον χλιαρή. Μόλις απορροφηθεί το σιρόπι, κόβουμε το γλυκό σε ρόμβους ή τετράγωνα κομμάτια και το σερβίρουμε σε πιατέλα.
Tip: Η μαστίχα μπορεί να αντικατασταθεί με βανίλια και το λεμόνι με πορτοκάλι.
Συνταγή: Εφη Γιαλούση, Styling: Elena Jeffrey, Food styling: Μάκης Γεωργιάδης - Ηλίας Δεμιρτζόγλου, Φωτογραφία: STUDIOM.COM