Καρυδόπιτα

12.11.2014
Ενώνουμε τα έξι πρώτα υλικά σε μεγάλο μπολ. Ενώνουμε τα υπόλοιπα σε ένα άλλο μπολ και τα χτυπάμε καλά.

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ 15 λεπτά
ΜΑΓΕΙΡΕΜΑ 40 λεπτά
ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ 8-10 άτομα
ΒΑΘΜΟΣ ΔΥΣΚΟΛΙΑΣ εύκολη

Yλικά

  • 360 γρ. καρύδια χοντροκομμένα
  • 360 γρ. φρυγανιά τριμμένη
  • 1/2 φλιτζάνι αλεύρι
  • 1 κουτ. γλυκού κανέλα
  • 1 φλιτζάνι σταφίδες ξανθές
  • 1 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
  • 1 κουτ. γλυκού σόδα
  • 6 αβγά
  • 500 γρ. ζάχαρη
  • 1 φλιτζάνι λάδι
  • 3/4 του κουτιού γάλα εβαπορέ
  • 3/4 φλιτζανιού ρούμι ή κονιάκ

Για το σιρόπι

  • 7 φλιτζάνια νερό
  • 600 γρ. ζάχαρη
  • 1/2 πορτοκάλι κομμένο σε κομμάτια
  • 4 γαρίφαλα

EKTEΛEΣH
Ενώνουμε τα έξι πρώτα υλικά σε μεγάλο μπολ. Ενώνουμε τα υπόλοιπα σε ένα άλλο μπολ και τα χτυπάμε καλά. Ενώνουμε τα δύο μείγματα και αδειάζουμε την καρυδόπιτα σε λαδωμένο και αλευρωμένο ταψί. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 40 λεπτά ή μέχρι να βγαίνει καθαρή η λάμα ενός μαχαιριού που θα βυθίσουμε στην καρυδόπιτα.

Την αφήνουμε να κρυώσει. Στο μεταξύ, ετοιμάζουμε το σιρόπι βράζοντας όλα τα υλικά μαζί έως ότου μείνουν τα 3/4 της αρχικής ποσότητας του υγρού. Κόβουμε την κρύα καρυδόπιτα σε κομμάτια και τη σιροπιάζουμε με το ζεστό σιρόπι. Σκεπάζουμε με πετσέτα και ένα ταψί από πάνω και την αφήνουμε να τραβήξει.

Tip: Σερβίρεται με παγωτό, αλλά μπορούμε να φτιάξουμε και μια απλή σοκολατένια σος με 250 γρ. σοκολάτα ψιλοκομμένη και 250 γρ. κρέμα γάλακτος: Ζεσταίνουμε την κρέμα, ρίχνουμε εκτός φωτιάς τη σοκολάτα ανακατεύοντας απαλά και είναι έτοιμη.

  • Συνταγή: Ηλίας Δεμιρτζόγλου, Styling: Elena Jeffrey, Food styling: Μάκης Γεωργιάδης - Ηλίας Δεμιρτζόγλου, Φωτογραφία: WHITE STUDIO

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ