Κέικ πορτοκάλι

21.04.2015
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160°C. Χτυπάμε σε μπολ το βούτυρο με τη ζάχαρη και το ξύσμα πορτοκαλιού μέχρι να γίνουν αφράτα.

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ 10 λεπτά
ΜΑΓΕΙΡΕΜΑ 50-60 λεπτά
ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ 12 άτομα
ΒΑΘΜΟΣ ΔΥΣΚΟΛΙΑΣ εύκολη

Yλικά

  • 250 γρ. βούτυρο μαλακωμένο
  • 200 γρ. ζάχαρη
  • 2 πορτοκάλια (τον χυμό και το ξύσμα τους)
  • 4 αβγά
  • 50 γρ. αλεύρι
  • 2 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
  • 250 γρ. σιμιγδάλι ψιλό
  • 200 γρ. αμύγδαλα αλεσμένα
  • 150 γρ. γιαούρτι
  • 1 πρέζα αλάτι
  • σαντιγί για το σερβίρισμα

Για το σιρόπι

  • 2 πορτοκάλια (τον χυμό και το ξύσμα τους)
  • 2 ξυλαράκια κανέλα
  • 275 γρ. ζάχαρη
  • 1/2 λίτρο νερό

EKTEΛEΣH
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160°C. Χτυπάμε σε μπολ το βούτυρο με τη ζάχαρη και το ξύσμα πορτοκαλιού μέχρι να γίνουν αφράτα. Προσθέτουμε ένα ένα τα αβγά, το αλεύρι ανακατεμένο με το μπέικιν πάουντερ, τον χυμό πορτοκαλιού, το γιαούρτι, το αλάτι και τελειώνουμε με το σιμιγδάλι και τα αλεσμένα αμύγδαλα. Βάζουμε το κέικ σε βουτυρωμένη και αλευρωμένη φόρμα για κέικ διαμέτρου 20 εκατοστών. Ψήνουμε για μία ώρα ή έως ότου η λάμα ενός μαχαιριού να βγαίνει καθαρή. Το αφήνουμε να κρυώσει. Ετοιμάζουμε το σιρόπι βράζοντας όλα τα υλικά σε κατσαρόλα για 10 λεπτά περίπου. Σιροπιάζουμε το κρύο κέικ με το ζεστό σιρόπι σε δύο δόσεις. Σερβίρουμε με σαντιγί.

  • Συνταγή: Ηλίας Δεμιρτζόγλου, Styling: Elena Jeffrey, Food styling: Μάκης Γεωργιάδης - Ηλίας Δεμιρτζόγλου, Φωτογραφία: WHITE STUDIO

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ