ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ 10 λεπτά
ΜΑΓΕΙΡΕΜΑ 30 λεπτά
ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ 8 άτομα
ΒΑΘΜΟΣ ΔΥΣΚΟΛΙΑΣ εύκολη
Yλικά
2 φύλλα σφολιάτας
4 κουτ. σούπας ζάχαρη άχνη
3 κουτ. σούπας ζάχαρη άχνη για το πασπάλισμα
Για την κρέμα
1 λίτρο γάλα
2 βανίλιες
250 γρ. ζάχαρη
4 αβγά χτυπημένα
60 γρ. κορν φλάουρ
100 γρ. βούτυρο αγελάδος
2 κουτ. σούπας ζάχαρη άχνη
500 γρ. κρέμα γάλακτος 35%
EKTEΛEΣH
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C. Στρώνουμε δύο ταψιά κουζίνας με λαδόκολα. Τοποθετούμε σε κάθε ταψί από ένα φύλλο σφολιάτας κομμένο στη μέση κάθετα έτσι ώστε να έχουμε 4 κομμάτια. Πασπαλίζουμε τις σφολιάτες πάνω κάτω με τη ζάχαρη άχνη. Τρυπάμε πολύ καλά με πιρούνι τις σφολιάτες και τις ψήνουμε για 25-30 λεπτά. Δέκα λεπτά πριν ολοκληρωθεί το ψήσιμο, βγάζουμε τις σφολιάτες από τον φούρνο και τις πιέζουμε ελαφρώς με ένα άλλο ταψί για να φύγει ο αέρας. Αφήνουμε να κρυώσουν. Αναμειγνύουμε το γάλα με τις βανίλιες και το κορν φλάουρ σε κατσαρολάκι και το βάζουμε στη φωτιά.
Ανακατεύοντας, προσθέτουμε τη ζάχαρη μέχρι να πήξει η κρέμα. Αποσύρουμε το σκεύος από τη φωτιά και προσθέτουμε τα αβγά. Καλύπτουμε με διαφανή μεμβράνη για να μην κάνει η κρέμα πέτσα και την αφήνουμε να κρυώσει. Χτυπάμε το βούτυρο (το οποίο πρέπει να είναι μαλακωμένο) με την άχνη μέχρι να γίνει αφράτο. Χτυπάμε την κρέμα γάλακτος με την άχνη να γίνει σαντιγί. Ενώνουμε την κρέμα με το βούτυρο και τη σαντιγί ανακατεύοντας απαλά. Στην πιατέλα σερβιρίσματος βάζουμε μία κουταλιά σούπας κρέμα για να μην γλιστράει η σφολιάτα. Βάζουμε επάνω το 1 φύλλο και το 1/3 της κρέμας. Συνεχίζουμε τελειώνοντας με κρέμα. Σπάμε το τέταρτο φύλλο με τα χέρια και πασπαλίζουμε από πάνω και στα πλάγια το γλυκό. Τέλος, πασπαλίζουμε με άχνη.
Tip: Μπορούμε, αν θέλουμε, να προσθέσουμε στην κρέμα βατόμουρα, φράουλες ή φρέσκα σύκα.
Συνταγή: Ηλίας Δεμιρτζόγλου, Styling: Elena Jeffrey, Food styling: Μάκης Γεωργιάδης - Ηλίας Δεμιρτζόγλου, Φωτογραφία: WHITE STUDIO