ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ 10 λεπτά
ΑΝΑΜΟΝΗ 1 βράδυ
ΜΑΓΕΙΡΕΜΑ 90 λεπτά
ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ 4 άτομα
ΒΑΘΜΟΣ ΔΥΣΚΟΛΙΑΣ εύκολη
Yλικά
- 1 κουνέλι κομμένο σε 6 κομμάτια
- 4 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
- 1½ κιλό κρεμμύδια μικρά για στιφάδο ολόκληρα καθαρισμένα
- 1 κουτ. σούπας ντοματοπελτέ
- 3 φλιτζάνια ζωμό κοτόπουλου σπιτικό
Για τη μαρινάδα
- 1 φλιτζάνι κρασί κόκκινο
- 5 κουτ. σούπας ξίδι από κόκκινο κρασί
- 4 σκελίδες σκόρδο σπασμένες
- 2 δαφνόφυλλα
- 1 ξυλαράκι κανέλα
- 6 γαρίφαλα ολόκληρα
- 1 κουτ. γλυκού θυμάρι ξηρό
- 1 κουτ. γλυκού μπαχάρι ολόκληρο
- 1 κουτ. γλυκού ζάχαρη
- αλάτι, πιπέρι
EKTEΛEΣH
Αποβραδίς βάζουμε τα κομμάτια του κρέατος σε γυάλινο ή πλαστικό μπολ και τα αναμειγνύουμε καλά με τα δάχτυλα με τα συστατικά της μαρινάδας. Σκεπάζουμε καλά το μπολ και το βάζουμε στο ψυγείο. Την επόμενη μέρα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε κατσαρόλα και σε μέτρια φωτιά προσθέτουμε όλα τα κρεμμυδάκια. Σοτάρουμε τα κρεμμύδια για 5 λεπτά μέχρι να πάρουν χρώμα και το άρωμα του κρεμμυδιού να πλημμυρίσει την ατμόσφαιρα της κουζίνας. Αφαιρούμε τα κρεμμυδάκια από την κατσαρόλα με τρυπητή κουτάλα και τα μεταφέρουμε σε πιάτο. Βγάζουμε τα κομμάτια του κουνελιού, τα τινάζουμε να φύγει όσο περισσότερη μαρινάδα γίνεται και τα σοτάρουμε στο ίδιο λάδι μέχρι να ροδίσουν σε όλες τις πλευρές, περίπου 2-3 λεπτά στην κάθε πλευρά. Μόλις σοταριστεί το κρέας, επαναφέρουμε τα κρεμμυδάκια στην κατσαρόλα, προσθέτουμε τη μαρινάδα από το μπολ, τον πελτέ και ελέγχουμε το αλάτι. Προσθέτουμε μπόλικο πιπέρι και τον σπιτικό ζωμό κοτόπουλου. Το αφήνουμε να σιγοβράσει για περίπου 70 με 90 λεπτά μέχρι να δέσουν τα υγρά και να μαλακώσει καλά το κρέας.
Tips: Το στιφάδο μπορούμε να το μαγειρέψουμε σχεδόν με όλα τα κρέατα: Η καλύτερη εναλλακτική στο κουνέλι είναι το μοσχάρι, και μάλιστα το χτένι κομμένο σε μεγάλους κύβους. ? Στην περίπτωση που χρησιμοποιούμε κουνέλι, θα πρέπει να το μαρινάρουμε από το προηγούμενο βράδυ, αλλά και 1-2 ώρες αρκούν για ένα ικανοποιητικό αποτέλεσμα. Επίσης, αν θέλουμε πιο έντονη όξινη γεύση, δεν χρησιμοποιούμε τη ζάχαρη. ? Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και κατεψυγμένα κρεμμυδάκια, αν και η ένταση της γεύσης τους δεν θα είναι η ίδια.
- Συνταγή: ΚΩΣΤΑΣ ΤΣΙΓΚΑΣ, Styling: Elena Jeffrey, Food styling: Μάκης Γεωργιάδης - Ηλίας Δεμιρτζόγλου, Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος