ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ: 15 λεπτά
ΜΑΓΕΙΡΕΜΑ: 1 ώρα
ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ: 4 άτομα
ΒΑΘΜΟΣ ΔΥΣΚΟΛΙΑΣ: μέτρια
Yλικά
- 300 γρ. κοντό ζυμαρικό
- 300 γρ. καπάκι κιλότου (μοσχαρίσιο)
- 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
- 1 φλιτζάνι μανιτάρια κομμένα σε λεπτές φέτες
- 1 + 1/2 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
- 1 + 1 ντομάτες τριμμένες
- 1 κουτ. γλυκού ντοματοπελτέ
- 2 κουτ. σούπας μαϊντανό ψιλοκομμένο
- 1/2 φλιτζάνι κρασί κόκκινο
- 1/2 κουτ. γλυκού ζάχαρη
- 1/2 κουτ. γλυκού ξίδι
- 1 κουτ. γλυκού θυμάρι
- 1 φλιτζάνι ζωμό μοσχαρίσιο
- 1 + 1 κουτ. σούπας παρμεζάνα τριμμένη
- 1 κουτ. σούπας αλεύρι
- 1/4 κουτ. γλυκού μοσχοκάρυδο
- 4 φύλλα χωριάτικα ή σφολιάτα
- βούτυρο για το άλειμμα
- αλάτι, πιπέρι
EKTEΛEΣH
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C. Ψιλοκόβουμε το κρέας, το αλατοπιπερώνουμε καλά και το τοποθετούμε σε πιάτο. Σοτάρουμε καλά το κρέας σε τηγάνι με το ελαιόλαδο μέχρι να ροδίσει. Βάζουμε στο τηγάνι τα μανιτάρια, το 1 κρεμμύδι και το σκόρδο και σοτάρουμε για 4 λεπτά ακόμη. Σβήνουμε με το κρασί και ανακατεύουμε καλά. Μόλις μειωθεί αρκετά το κρασί, ρίχνουμε το ξίδι, τη ζάχαρη, το θυμάρι, τη μία τριμμένη ντομάτα, τον πελτέ και τον μαϊντανό. Ανακατεύουμε, αλατοπιπερώνουμε και ρίχνουμε το 1/2 φλιτζάνι ζωμό. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε μέχρι να μειωθούν αρκετά τα υγρά.
Αποσύρουμε από τη φωτιά. Βράζουμε τα μακαρόνια στα 3/4 του χρόνου που αναγράφει η συσκευασία τους. Σουρώνουμε και τα μεταφέρουμε στο τηγάνι με το κρέας. Βάζουμε στο τηγάνι μία κουταλιά από το τυρί και ανακατεύουμε καλά. Κόβουμε το κάθε φύλλο σε 2 κομμάτια και το απλώνουμε στον πάγκο της κουζίνας. (Υπολογίζουμε 1 ολόκληρο φύλλο κομμένο σε 2 κομμάτια για κάθε μερίδα.) Αλείφουμε με λίγο βούτυρο ένα μικρό ταψί. Αλείφουμε με βούτυρο τα δύο κομμάτια του φύλλου και τα τοποθετούμε το ένα πάνω στο άλλο. Τοποθετούμε στο κέντρο τους μείγμα ζυμαρικών και κρέατος.
Τυλίγουμε τη γέμιση με το φύλλο και κλείνουμε τη «ραφή» με λίγο νερό, τυλίγοντας τις άκρες μεταξύ τους. Επαναλαμβάνουμε με τα υπόλοιπα φύλλα και τη γέμιση. Γυρίζουμε το κάθε τεμάχιο ανάποδα και το τοποθετούμε στο ταψί με τη «ραφή» προς τα κάτω. Ψήνουμε για 35 λεπτά μέχρι να ροδίσει καλά το φύλλο. Ετοιμάζουμε τη σάλτσα: Σοτάρουμε το μισό κρεμμύδι σε μία κουταλιά ελαιόλαδο για 6-8 λεπτά, να πάρει χρώμα. Προσθέτουμε σιγά σιγά το αλεύρι ανακατεύοντας συνεχώς. Ρίχνουμε την άλλη ντομάτα και τον υπόλοιπο ζωμό, τη δεύτερη κουταλιά τυρί και το μοσχοκάρυδο. Αλατοπιπερώνουμε και σιγομαγειρεύουμε σε πολύ χαμηλή φωτιά μέχρι να γίνει παχύρρευστη η σάλτσα. Σερβίρουμε από ένα «πακέτο» ζυμαρικών σε κάθε πιάτο και γύρω του μια γενναία δόση σάλτσας.