Κεφτέδες λαχανικών με ζαβογαρίδες

18.10.2012

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ 20 λεπτά
ΜΑΓΕΙΡΕΜΑ 15 λεπτά
ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ 4-6 άτομα
ΒΑΘΜΟΣ ΔΥΣΚΟΛΙΑΣ εύκολη

Yλικά

1/2 κιλό ζαβογαρίδες καθαρισμένες

1/2 κιλό κολοκύθια τριμμένα

1 κρεμμύδι τριμμένο

2-3 κουτ. σούπας αλεύρι

3 κουτ. σούπας δυόσμο ψιλοκομμένο

2 κουτ. σούπας μαϊντανό

1 αβγό

αλάτι, πιπέρι

ελαιόλαδο για το τηγάνισμα

Για τη σάλτσα

2 πιπεριές καυτερές ψιλοκομμένες

1 σκελίδα σκόρδο λιωμένη

3 κουτ. γλυκού δυόσμο ψιλοκομμένο

2 κουτ. σούπας χυμό λεμονιού

3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο

λίγο ξύσμα λεμονιού

αλάτι

Eκτέλεση

Βάζουμε τα τριμμένα κολοκύθια σε λεκάνη και τα στύβουμε για να φύγουν τα υγρά τους. Πλένουμε τις γαρίδες, τις καθαρίζουμε και τις αχνίζουμε για 2 λεπτά. Προσθέτουμε στα κολοκύθια το κρεμμύδι, το αβγό και το αλεύρι και ανακατεύουμε καλά μέχρι να γίνει χυλός. (Αν χρειαστεί, προσθέτουμε αλεύρι). Βάζουμε στο ψυγείο για 15 λεπτά και στη συνέχεια ρίχνουμε τα μυρωδικά, τις γαρίδες, αλάτι και πιπέρι. Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε τηγάνι, ρίχνουμε κουταλιές από μείγμα και τηγανίζουμε σε μέτρια φωτιά κι από τις δύο πλευρές. Αναμειγνύουμε όλα μαζί τα υλικά της σάλτσας και συνοδεύουμε με αυτήν τους κεφτέδες.

Tip: Ζαβογαρίδες είναι οι μικρές γαρίδες. Μπορούμε να τις βράσουμε, να τις καθαρίσουμε και να χρησιμοποιήσουμε το ζουμί τους σε ένα ριζότο ή σπαγγέτι θαλασσινών.