Πιτάκια με αθερίνα, πράσο και σάλτσα ταραμά

09.08.2013

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ 30 λεπτά
ΜΑΓΕΙΡΕΜΑ 15 λεπτά
ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ 4-6 άτομα
ΒΑΘΜΟΣ ΔΥΣΚΟΛΙΑΣ εύκολη

Yλικά

  • 1 κιλό αθερίνα
  • 1 φλιτζάνι αλεύρι τύπου φαρίνα
  • 1 φλιτζάνι γάλα κρύο
  • 1 πρέζα ζάχαρη
  • 2 αβγά
  • 1/2 κουτ. γλυκού αλάτι
  • 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • 1 πράσο ψιλοκομμένο
  • 2 κουτ. σούπας μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • 1 κουτ. σούπας άνηθο ψιλοκομμένο
  • ελαιόλαδο για το τηγάνισμα
  • Για τη σάλτσα ταραμά
  • 100 γρ. ταραμά λευκό
  • 1½ λεμόνι (τον χυμό του)
  • 100 γρ. ψωμί χωριάτικο μουλιασμένο και καλά στυμμένο
  • 4 κουτ. σούπας σόδα (αναψυκτικό)
  • 2 φλιτζάνια ηλιέλαιο
  • λίγο πιπέρι

Eκτέλεση
Σοτάρουμε το πράσο σε λίγο ελαιόλαδο και το κρατάμε στην άκρη. Πλένουμε την αθερίνα και της αφαιρούμε το κεφάλι. Αναμειγνύουμε σε μπολ όλα τα υλικά εκτός από την αθερίνα και τα μυρωδικά. Βάζουμε το μπολ στο ψυγείο για 15 λεπτά. Μόλις βγάλουμε το μείγμα από το ψυγείο, προσθέτουμε το σοταρισμένο πράσο, τον μαϊντανό, τον άνηθο και την αθερίνα. Παίρνουμε μια ποσότητα αθερίνας σαν πιτάκι και τηγανίζουμε με ελάχιστο ελαιόλαδο (σε αντικολλητικό σκεύος). Ετοιμάζουμε τη σάλτσα ταραμά: Ρίχνουμε σε μούλτι όλα τα υλικά εκτός από το ηλιέλαιο. Χτυπάμε μέχρι να αναμειχθούν και μετά χαμηλώνουμε την ταχύτητα και ρίχνουμε σταγόνα σταγόνα το ηλιέλαιο. Σερβίρουμε συνοδεύοντας με τη σάλτσα ταραμά.