Συνταγή για γρανίτα λεμόνι

09.08.2012

Υλικά (για 4-6 άτομα):

  • 1 κούπα ζάχαρη
  • 1 κούπα νερό
  • 4-5 λεμόνια (ανάλογα με την εποχή)

1. Σε μια κατσαρόλα ρίχνετε τη ζάχαρη με το νερό και το ξύσμα και ανακατεύετε σε σιγανή φωτιά μέχρι να λιώσει η ζάχαρη και να γίνει ένα ελαφρύ σιρόπι. Βγάζετε το μείγμα από τη φωτιά και το αφήνετε να κρυώσει.

2. Τρίβετε τα λεμόνια στον τρίφτη για να πάρετε το ξύσμα τους. Προσέξτε να χρησιμοποιήσετε βιολογικά ακέρωτα λεμόνια! Θα χρειαστείτε 4 κουταλιές ξύσμα. Στύβετε τα λεμόνια. Θα χρειαστείτε περίπου 300 ml (μία κούπα) χυμό.

3. Περνάτε το χυμό από ψιλό σουρωτήρι, ώστε να αφαιρέσετε την πούλπα καθώς και τυχόν κουκούτσια που μπορεί να χαλάσουν την γεύση ή την τελική εμφάνιση του γλυκού.

4. Βάλτε σε μεταλλικό ταψί το κρύο σιρόπι που φτιάξατε και προσθέστε το χυμό λεμόνι. Ανακατέψτε καλά και τοποθετήστε το σκεύος στην κατάψυξη να αρχίσει να κρυσταλλώνει. Αυτό θα πάρει περίπου 4-6 ώρες -ανάλογα με την ψύξη του ψυγείου σας.

5. Αφαιρέστε το σκεύος και με ένα πιρούνι αρχίστε να το χτυπάτε για να διαλύσετε το υγρό που πάει να στερεοποιηθεί. Ξαναβάζετε το δοχείο στην κατάψυξη. Ακολουθήστε αυτήν τη διαδικασία ανά περίπου μισή με μία ώρα. Έτσι θα εμποδίσετε τη δημιουργία πολύ μεγάλων κρυστάλλων.

6. Για να θυμίζει περισσότερο σορμπέ, πριν από το σερβίρισμα βάλτε το παγωμένο μείγμα στο μπλέντερ και χτυπήστε το στη μεσαία ταχύτητα μέχρι να γίνει αφράτο (περίπου 2 λεπτά ή ανάλογα με το μπλέντερ). Αν περισσέψει, βάλτε το μείγμα σε αεροστεγές δοχείο στην κατάψυξη.