Τι έχουμε:
- φορμάκια για τάρτες μεσαίου μεγέθους
- Για τις τάρτες:
- 1 1/2 φλιτζ. αλεύρι
- 1/3 από ένα πακετάκι ΒΙΤΑΜ
- 1/2 κουταλάκι αλάτι
- 3 κουταλιές νερό, κρύο
- αλεύρι για την επιφάνεια εργασίας
- Βιτάμ για το άλειμμα
Για την κρέμα:
- 2 φλιτζ. κρέμα γάλακτος
- 1/3 φλιτζ. γάλα φρέσκο
- 4 αβγά
- 2 κουταλιές ζάχαρη, άσπρη
- 1 φλιτζ. ζάχαρη, καστανή
Για το γαρνίρισμα:
- βατόμουρα
Τι κάνουμε:
Σε ένα μπολ κοσκινίζουμε το 1 φλιτζάνι από το αλεύρι, ρίχνουμε το αλάτι και προσθέτουμε το ΒΙΤΑΜ τριμμένο. Ζυμώνουμε με τα χέρια μας και προσθέτουμε το νερό κουταλιά κουταλιά.
Ρίχνουμε πασπαλίζοντας το υπόλοιπο αλεύρι και ζυμώνουμε, έως ότου γίνει η ζύμη σφιχτή.
Σκεπάζουμε το μπολ με διάφανη μεμβράνη και το βάζουμε στο ψυγείο για περίπου 1 ώρα.
Εν τω μεταξύ, ετοιμάζουμε την κρέμα.
Σε ένα κατσαρολάκι βράζουμε την κρέμα γάλακτος με το γάλα σε μέτρια φωτιά. Ανακατεύουμε, με αργές κινήσεις, με το αναδευτήρι των αβγών, ρίχνουμε τα αβγά χτυπημένα ελαφρά και την άσπρη ζάχαρη. Δυναμώνουμε τη φωτιά και συνεχίζουμε να ανακατεύουμε.
Οταν η κρέμα δέσει, κατεβάζουμε το κατσαρολάκι από τη φωτιά.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180οC.
Βγάζουμε το μπολ με τη ζύμη από το ψυγείο και τη βάζουμε πάνω σε μία αλευρωμένη επιφάνεια εργασίας. Ανοίγουμε με τον πλάστη τη ζύμη σε φύλλο πάχους περίπου μισού εκατοστού και την κόβουμε σε στρογγυλά κομμάτια, στο μέγεθος που έχουν τα φορμάκια. Αλείφουμε τα φορμάκια με ΒΙΤΑΜ και στρώνουμε το κάθε κομμάτι ζύμης καλύπτοντας τη βάση και τα πλαϊνά τοιχώματα της φόρμας. Βάζουμε τα φορμάκια στον προθερμασμένο φούρνο και ψήνουμε για περίπου 10 λεπτά, μέχρι η ζύμη να ροδίσει ελαφρά. Βγάζουμε από τον φούρνο και αφήνουμε να κρυώσουν για 5 λεπτά. Κατόπιν, γεμίζουμε με την κρέμα κάθε ταρτάκι και καλύπτουμε όλη την επιφάνειά τους με την καστανή ζάχαρη, προσέχοντας να μη μείνουν ακάλυπτα σημεία. Ψήνουμε σε μη προθερμασμένο φούρνο στους 250οC για 5 λεπτά, μέχρι να καραμελώσει η ζάχαρη.
Κατόπιν, ανάβουμε το γκριλ και ψήνουμε για 5 λεπτά, ώστε να καεί η ζάχαρη.
Βγάζουμε από τον φούρνο τα ταρτάκια και τα σερβίρουμε, γαρνίροντας με βατόμουρα.
Συμβουλή
Οσο ψήνεται η κρέμα, η πόρτα του φούρνου θα πρέπει να είναι ανοιχτή, ώστε να καεί η ζάχαρη, να κάνει κρούστα στην επιφάνεια και η κρέμα να παραμείνει χλιαρή.
το κατάλληλο συνοδευτικό Λικέρ Τεντούρα.