Κάποια φαγητά διαθέτουν την απίστευτα μαγική δύναμη να κάνουν στους ενήλικους ουρανίσκους ψυχανάλυση, επαναφέροντας αναλοίωτες τις ‘παιδικές’ γεύσεις του παρελθόντος στο γευστικά (πιο) ώριμο παρόν, όσο κι αν οι πρώτοι ‘ψάχνονται’, πειραματίζονται και τσιμπολογούν αθεράπευτα από τις πολλές θαυμαστές κουζίνες του κόσμου. Τα κανελόνια γεμιστά με κιμά, στοιχημένα και σκεπασμένα με μπεσαμέλ που μυρίζει μοσχοκάρυδο ανήκουν σ’ αυτή την κατηγορία.
Υπάρχουν διάφορες συνταγές για να τα κάνετε. Αυτή είναι από τις πιο νόστιμες (για να μην πω ‘η πιο νόστιμη’) και με διαφορά γεύσης. Σας υπόσχομαι ότι δεν θα υπάρξει κανείς που δεν θα πάρει τουλάχιστον δεύτερο πιάτο και τρίτο ίσως, αν το επιτρέπει το πρωτόκολλο ή αν δεν ντρέπεται!
Προετοιμασία: 1 ώρα περίπου και 1/2 ώρα ψήσιμο – κρύωμα. Αν έχετε έτοιμο κιμά από τη συνταγή μας για σάλτσα μπολονιέζε, χρησιμοποιήστε τον. Θα γλυτώσετε τον χρόνο και η νοστιμιά θα είναι στο τετράγωνο. Kάντε περισσότερα και μην υπολογίσετε τις μερίδες ακριβώς, γιατί απλώς όλοι θα θέλουν κι άλλο και δεν θα φτάσουν (στο σπίτι μας, η συγκεκριμένη συνταγή είναι max. για 4 άτομα).
Υλικά (για 6-8 άτομα)
2 κ.σ. ελαιόλαδο
1 μεσαίο κρεμμύδι πολύ ψιλοκομμένο
350 γραμ. κιμά μοσχαρίσιο
100 γραμ. ζαμπόν ψητό, ψιλοκομμένο
2 κ.σ. ψιλοκομμένο μαϊντανό
2 κ.σ. πουρέ ντομάτας αραιωμένο σε 1 κ.σ. ζεστό νερό
1 αβγό
αλάτι, φρεσκοτριμένο πιπέρι
1 πακέτο κανελόνι
4 1/2 φλ. μπεσαμέλ (η συνταγή εδώ)
2/3 φλ. φρεσκοτριμμένη παρμεζάνα
2-3 κ.σ. βούτυρο
Ετοιμάζετε την γέμιση: Ζεσταίνετε το λάδι σε μέτρια φωτιά, προσθέτετε το κρεμμύδι και το σοτάρετε μέχρι να μαραθεί χωρίς να αλλάξει χρώμα (4-5 λεπτά). Προσθέτετε τον κιμά και ανακατεύετε μέχρι το κρέας να αλλάξει χρώμα, διαλύοντας ταυτόχρονα με ξύλινη κουτάλα τα μπαλάκια του κιμά που δημιουργούνται. Μαγειρεύετε έτσι για 4 περίπου λεπτά. Αποσύρετε και μεταφέρετε σε μπολ με το ζαμπόν, το αβγό, τον πελτέ ντομάτας αραιομένο και τον μαϊντανό. Ανακατεύετε καλά το μείγμα και ρίχνετε αλάτι και πιπέρι.
Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 220 βαθμούς C.
Ετοιμάζετε την μπεσαμέλ: Ακολουθείτε τη συνταγή μας για μπεσαμέλ όπως ακριβώς αναφέρετε στα λαζάνια με κιμά. Η ποσότητα είναι η σωστή.
Γεμίζετε τα κανελόνι: Boυτυρώνετε ελαφρά ένα ταψάκι ή πιρέξ και απλώνετε στη βάση 3 κ.σ. μπεσαμέλ. Προσθέτετε το 1/3 από την υπόλοιπη στο μείγμα του κιμά, ανακατεύετε και γεμίζετε με αυτό τα κανελόνι, χρησιμοποιώντας ένα μαχαίρι κανονικό ή του γλυκού (ό,τι σας βολεύει) και τα τοποθετείτε το ένα δίπλα στο άλλο στο βουτυρωμένο ταψί. Ρίχνετε πάνω τους την γέμιση που περισσεύει και την απλώνετε κυρίως πάνω από τα σημεία που αυτά εφάπτονται. Καλύπτετε με την υπόλοιπη μπεσαμέλ, πασπαλίζετε με την τριμμένη παρμεζάνα και κομματάκια από το βούτυρο.
Ψήνετε στον καλά προθερμασμένο φούρνο για 20-25 λεπτά, μέχρι τα κανελόνι να έχουν ένα ωραίο χρυσορόδινο χρώμα.
Σερβίρισμα: Aφήνετε το σκεύος να κρυώσει τουλάχιστον 8-10 λεπτά (το καλοκαίρι περισσότερο) πριν κόψετε τα κανελόνι. Χρησιμοποιήστε σπάτουλα για να τα μεταφέρετε στα πιάτα.
Για περισσότερες συνταγές αλά Pandespani πατήστε εδώ.