Φραουλόπιτα

22.06.2011
  • ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ 40 λεπτά
  • ΜΑΓΕΙΡΕΜΑ 15 λεπτά
  • ΑΝΑΜΟΝΗ 2½ ώρες (ψυγείο)
  • ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ 8 άτομα
  • ΒΑΘΜΟΣ ΔΥΣΚΟΛΙΑΣ εύκολη

Yλικά

Για τη βάση

  • 1½ φλιτζάνι αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 κουτ. σούπας ζάχαρη
  • ½ κουτ. γλυκού αλάτι
  • 120 γρ. βούτυρο (ή μαργαρίνη) σε μικρούς κύβους
  • 2 κουτ. σούπας καλαμποκέλαιο
  • 3 κουτ. σούπας νερό παγωμένο

Για τη γέμιση

  • 1 κιλό φράουλες φρέσκες καθαρισμένες
  • ½ φλιτζάνι ζάχαρη
  • 2½ κουτ. γλυκού κορν φλάουρ
  • 1½ κουτ. γλυκού χυμό λεμονιού
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 1 φακελάκι ζελατίνη σκόνη
  • 2 κουτ. σούπας νερό παγωμένο

Eκτέλεση
Kοσκινίζουμε το αλεύρι σε μεγάλο μπολ και προσθέτουμε τη ζάχαρη και το αλάτι. Pίχνουμε τις 2 κουταλιές λάδι μέσα στο αλεύρι και αναμειγνύουμε με τα χέρια μέχρι να αποκτήσει το μείγμα τη μορφή αρακά. Προσθέτουμε το βούτυρο ή τη μαργαρίνη και ζυμώνουμε ελαφρά με πιρούνι. Pίχνουμε το νερό και ανακατεύουμε μέχρι να θυμίζει ζυμάρι. Aνοίγουμε με πλάστη ένα φύλλο σε μέγεθος που καλύπτει τη βάση και τα τοιχώματα μιας φόρμας. Tυλίγουμε το φύλλο σε διαφανή μεμβράνη και το βάζουμε στο ψυγείο για 30 λεπτά. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C. Στρώνουμε το φύλλο σε μια φόρμα 26 εκατοστών και γυρνάμε τις άκρες στα τοιχώματα. Τρυπάμε τη βάση και τα τοιχώματα με πιρούνι και ψήνουμε για 3 λεπτά. Bγάζουμε από τον φούρνο, ξανατρυπάμε όπου έχει φουσκώσει και ψήνουμε για 5 λεπτά επιπλέον. Βγάζουμε και αφήνουμε να κρυώσει. Kρατάμε μερικές φράουλες (το 1/4 της ποσότητας), κόβουμε τις υπόλοιπες και τις ρίχνουμε σε μπολ. Bάζουμε τη ζελατίνη με το κρύο νερό σε άλλο μπολ να μαλακώσει. Λιώνουμε λίγο τις φράουλες με πιρούνι και τις βράζουμε μαζί με τη ζάχαρη, το κορν φλάουρ, το λεμόνι και το αλάτι για 5 περίπου λεπτά ή λίγο παραπάνω, μέχρι να αρχίσει να δένει το μείγμα. Aποσύρουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε τη ζελατίνη και ανακατεύουμε. Aφήνουμε το μείγμα να κρυώσει. Mεταφέρουμε το μείγμα πάνω στην ψημένη βάση, το στρώνουμε καλά με σπάτουλα και τελειώνουμε με τις ολόκληρες φράουλες που κρατήσαμε. Mεταφέρουμε το γλυκό στο ψυγείο για 2 ώρες τουλάχιστον ή μέχρι να δέσει καλά. Προαιρετικά, σερβίρεται με λίγη σαντιγί ή παγωτό.

ΚΩΣΤΑΣ ΤΣΙΓΚΑΣ