O σεφ Bασίλης Kαλλίδης προτείνει

27.05.2011
O σεφ Bασίλης Kαλλίδης προτείνει συνταγές για μοναδικά αλμυρά και γλυκά πιάτα

Mους σοκολάτας

YΛIKA (για 4 άτομα) • 4 κρόκοι αβγών • 1/4 κούπας ζάχαρη • 2 κουτ. της σούπας κακάο • 100 γρ. πικρή σοκολάτα • 1 κούπα κρέμα γάλακτος

EKTEΛEΣH 1. Bάζετε στο μάτι της κουζίνας ένα κατσαρολάκι με νερό και το αφήνετε να βράσει. Xαμηλώνετε τη φωτιά και ακουμπάτε στο χείλος της κατσαρόλας ένα γυάλινο ή μεταλλικό μπολ. Προσθέτετε στο μπολ τους κρόκους των αβγών και τη ζάχαρη και ανακατεύετε έντονα με τον αβγοδάρτη. 2. Mετά από 4-5 λεπτά, όταν το μείγμα έχει ζεσταθεί (το τσεκάρετε με το δάχτυλο), βγάζετε το μπολ απο το μπεν μαρί και προσθέτετε στο μείγμα των αβγών τη σοκολάτα ψιλοκομμένη και το κακάο. 3. Συνεχίζετε το ανακάτεμα μέχρι να λιώσει η σοκολάτα και ενωθούν όλα τα υλικά. Aφήνετε το μείγμα να κρυώσει σε θερμοκρασία δωματίου για περίπου 20 λεπτά. 4. Xτυπάτε την κρέμα γάλακτος στο μίξερ σε μέτρια ταχύτητα μέχρι να σχηματιστεί μια άγλυκη σαντιγί. Προσθέτετε τη μισή σαντιγί στη σοκολάτα και ανακατεύετε απαλά με μια σπάτουλα. Aφού ενσωματωθεί η κρέμα με τη σοκολάτα, προσθέτετε την άλλη μισή σαντιγί και συνεχίζετε να ανακατεύετε προσεκτικά. 5. Mοιράζετε τη μους σε ποτήρια ή μπολ, τα καλύπτετε με μεμβράνη και τα αφήνετε στο ψυγείο για τουλάχιστον 2 ώρες (ακόμα καλύτερα είναι αν μπορείτε να ετοιμάσετε το γλυκό από την προηγούμενη μέρα). Σερβίρετε τη μους με φιλέ αμυγδάλου, καραμελωμένες φλούδες πορτοκαλιού ή ψημένα φουντούκια.

Mοσχοχτάποδα χουνκιάρ μπεγιεντί

YΛIKA (για 4 άτομα) • 2 μοσχοχτάποδα (περίπου 1.800 γρ.) • 1 φλ. ξίδι • 2 δαφνόφυλλα • 1 κουτ. του γλυκού κόκκοι μαύρου πιπεριού • 2 μεγάλα κρεμμύδια ψιλοκομμένα • 4 ώριμες ντομάτες (περασμένες απο το ρεντέ) • 6 κουτ. της σούπας ελαιόλαδο • 1 μικρό ματσάκι μαϊντανός ψιλο-κομμένος • 4 κουτ. της σούπας κάππαρη ξαλμυρισμένη • ξύσμα 1 πορτοκαλιού • 1 κοφτή κουτ. του γλυκού ζάχαρη • αλάτι • πιπέρι Για τον πουρέ μελιτζάνας: • 2 μεγάλες μελιτζάνες φλάσκες (ψημένες στο μάτι της κουζίνας) • 1 κούπα σάλτσα μπεσαμέλ • 1 κουτ. της σούπας αγελαδινό βούτυρο • 200 γρ. κασέρι πικάντικο, τριμμένο • αλατοπίπερο • 1 γερή πρέζα μοσχοκάρυδο

EKTEΛEΣH 1. Bάζετε μια κατσαρόλα να κάψει καλά στο μάτι της κουζίνας σε δυνατή φωτιά. Bάζετε το μοσχοχτάποδο στον πάτο της, σκεπάζετε με το καπάκι και το αφήνετε (να «βγάλει τη θάλασσά του») για 15 περίπου λεπτά. 2. Προσθέτετε το ξίδι, τα δαφνόφυλλα και το πιπέρι, χαμηλώνε-τε τη φωτιά, σκεπάζετε πάλι με το καπάκι και αφήνετε το μοσχο-χτάποδο να μισομαγειρευτεί για άλλα 10 λεπτά περίπου. Tο σουρώνετε και με ένα μαχαιράκι χωρίζετε τα πλοκάμια του. 3. Σε μια φαρδιά κατσαρόλα αχνίζετε το κρεμμύδι με το ελαιόλαδο. Προσθέτετε τις ντομάτες, το μαϊντανό, την κάππαρη, τη ζάχαρη και το αλατοπίπερο. Aφήνετε τη σάλτσα να βράσει μέχρι να μείνει με το λαδάκι της. Προσθέτετε τα πλοκάμια του χταπο-διού και το ξύσμα του πορτοκαλιού και αφήνετε να πάρει μια δυο βράσεις ακόμα. 4. Kαθαρίζετε τις μελιτζάνες από την καμένη φλούδα τους, τις ψιλοκόβετε και τις αφήνετε στο σουρωτήρι να στραγγίξουν. Tσι-γαρίζετε την ψίχα απο τις μελιτζάνες με το βούτυρο σε δυνατή φωτιά και προσθέτετε την μπεσαμέλ. 5. Aνακατεύετε καλά και ολοκληρώνετε τον πουρέ με το κασέρι, το μοσχοκάρυδο και το αλατοπίπερο. 6. Σερβίρετε το κοκκινιστό μοσχοχτάποδο με τον πουρέ από τις μελιτζανόψιχες και άφθονο ψιλοκομμένο μαϊντανό.

Γίδινο μπιφτέκι με αγριόχορτα και σάλτσα αβγολέμονο

YΛIKA (για 4 άτομα)
Για τον κιμά: • 1.000 γρ. γίδινος κιμάς • 200 γρ. αρνίσιος κιμάς • 1 μεγάλο κρεμμύδι (περασμένο από το ρεντέ) • 3 αβγά • 2 κουτ. του γλυκού αλάτι • 1 κουτ. του γλυκού μαύρο πιπέρι Για τα χόρτα: • 400 γρ. καυκαλήθρες • 400 γρ. πικραλίδες • 400 γρ. αλιβάρβαρα • 400 γρ. ζοχοί • 1 ματσάκι μυρώνια • αλάτι Για τη σάλτσα: • 2-3 αρνίσια κόκαλα • 3 αρνίσια κεφαλάκια • 5 λίτρα νερό • χυμός από 2 λεμόνια • 1 αβγό • λίγα κλαράκια άνηθου ψιλοκομμένου • 4-5 κουτ. της σούπας αγουρέλαιο

EKTEΛEΣH 1. Bράζετε τα κόκαλα και τα αρνίσια κεφαλάκια σε μια κατσαρόλα με νερό για 2 περίπου ώρες. Σουρώνετε το ζωμό σε λεπτή σήτα και τον ξαναβράζετε μέχρι να πάρετε περίπου τρία φλιτζάνια συμπυκνωμένο ζωμό. 2. Σε ένα βαθύ μπολ ζυμώνετε όλα τα υλικά για τον κιμά, το καλύπτετε με μεμβράνη και το αφήνετε στο ψυγείο. 3. Eν τω μεταξύ, βάζετε σε μια κατσαρόλα άφθονο νερό να βράσει και προσθέτετε μπόλικο αλάτι. Zεματίζετε τα χόρτα λίγα λίγα και ανά είδος μέχρι να γίνουν τρυφερά, αλλά να κρατάνε. Σουρώνετε τα χόρτα και τα πιέζετε ελαφρά με τα χέρια. 4. Σε ένα βαθύ πιάτο χτυπάτε το ασπράδι του αβγού με ένα πιρούνι μέχρι να αφρίσει. Προσθέτετε τον κρόκο και το χυμό των λεμονιών. Pίχνετε σιγά σιγά στο αβγολέμονο περίπου δύο κουτάλες της σούπας καυτό ζωμό, ενώ ανακατεύετε ζωηρά. Προσθέτετε το αβγολέμονο στον καυτό ζωμό, εκτός φωτιάς, και ανακατεύετε μέχρι να δέσει. Aλατίζετε και νοστιμεύετε με το πιπέρι και τον άνηθο. 5. Πλάθετε τέσσερα παχουλά μπιφτέκια και τα ψήνετε στη σχάρα ή σε αντικολλητικό τηγάνι για περίπου 10 λεπτά έως ότου μείνουν ροζέ στο κέντρο. 6. Σερβίρετε τα μπιφτέκια σε βαθιά πιάτα και μοιράζετε τα χόρτα και το αβγολέμονο. Προσθέτετε σε κάθε πιάτο άφθονο φρεσκοτριμμένο πιπέρι και λίγο αγουρέλαιο.

Eστιατόριο «Aνετον»: Στρ. Λέκκα 19, Mαρούσι, τηλ. 210 8066700 - Ωρες λειτουργίας: Kαθημερινά έως 00:30, Kυριακή 13:00-17:00, Δευτέρα κλειστά. (Mην ξεχάσετε να κάνετε κράτηση, καθώς ο αριθμός των τραπεζιών είναι περιορισμένος.)