Λαμπριάτικη κουλούρα

11.04.2012

ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ 2 κουλούρες

Yλικά

-4 φλιτζάνια αλεύρι

-4 κουτ. σούπας βούτυρο

-2 αβγά

-1 φλιτζ. γάλα

-2 κουτ. σούπας μέλι

-ξύσμα από ½ πορτοκάλι

-1½ κουτ. γλυκού αλάτι

-½ κουτ. γλυκού μαστίχα

-1 κουτ. γλυκού γλυκάνισο

-2 κουτ. σούπας μαγιά

-6 αβγά κόκκινα

Για το άλειμμα

-2 κουτ. σούπας γάλα

-1 αβγό

Εκτέλεση

Αναμειγνύουμε τη μαγιά με 1½ φλιτζάνι νερό στο μπολ του μίξερ. Επειτα από 10 λεπτά ρίχνουμε το γάλα, το βούτυρο, τα αβγά, το μέλι, τα μπαχαρικά, το ξύσμα, το αλάτι και τα 3 φλιτζάνια αλεύρι.

Χτυπάμε δυνατά για 3 λεπτά. Ρίχνουμε σιγά σιγά το υπόλοιπο αλεύρι συνεχίζοντας την ανάμειξη.

Οταν η ζύμη ξεκολλάει εύκολα από τα τοιχώματα, τη μεταφέρουμε σε αλευρωμένο πάγκο και ζυμώνουμε ρίχνοντας το υπόλοιπο αλεύρι.

Μόλις η ζύμη γίνει ελαστική, τη βάζουμε σε λεκάνη αλειμμένη με ελαιόλαδο, σκεπάζουμε και αφήνουμε για 1 ώρα περίπου. Χωρίζουμε τη ζύμη στα 4 και πλάθουμε 4 ρολά (πάχους 8 εκ. & μήκους 60 εκ.).

Πλέκουμε τα 2 κομμάτια κοτσίδα και ενώνουμε τις άκρες. Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία. Βάζουμε 3 κόκκινα αβγά σε κάθε ψωμί και σκεπάζουμε με πετσέτα.

Αφήνουμε τη ζύμη να σηκωθεί για 45 λεπτά. Χτυπάμε 1 αβγό στις 2 κουτ. γάλα, αλείφουμε τα ψωμιά, πασπαλίζουμε με σουσάμι και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 25 λεπτά.