Τι έχουμε:
Για 4 άτομα
- 1/2 κιλό παντζάρια και τα φύλλα τους
- 1/2 κόκκινο λάχανο
- 2 πιπεριές Φλωρίνης
- 2 κρεμμύδια
- 2 κουταλιές κουκουνάρι
- 2 κουταλιές μπαλσάμικο ξίδι
- 2 κουταλιές λάδι ελιάς
- στη μύτη από το κουταλάκι αλάτι χονδρό
Τι κάνουμε:
Πλένουμε τα παντζάρια και τα φύλλα τους. Ζεματίζουμε τα φύλλα σε βραστό νερό, για 1-2 λεπτά και σε μία κατσαρόλα με αλατισμένο νερό, βράζουμε τους βολβούς για περίπου 50-55 λεπτά, έως ότου μαλακώσουν.
Εν τω μεταξύ, ξεφλουδίζουμε τα κρεμμύδια και τα κόβουμε στα τέσσερα. Πλένουμε τις πιπεριές Φλωρίνης, τις κόβουμε σε λωρίδες και τις βάζουμε μαζί με τα κρεμμύδια σε ένα τηγάνι γκριλ, κατάλληλο για φούρνο.
Βάζουμε το τηγάνι-γκριλ στο φούρνο και ψήνουμε στο γκριλ για 20 λεπτά, έως ότου γκρατιναριστούν τα λαχανικά.
Οταν βράσουν τα παντζάρια, τα βγάζουμε με μία τρυπητή κουτάλα και αφήνουμε να στραγγίξουν σε ένα σουρωτήρι, μέχρι να κρυώσουν.
Σε ένα μικρό τηγάνι καβουρδίζουμε τα κουκουνάρια. Στη συνέχεια, ξεφλουδίζουμε τα παντζάρια, τα κόβουμε σε φέτες, τις βάζουμε σε μία σαλατιέρα και προσθέτουμε το λάχανο χοντροκομμένο, τα φύλλα από τα παντζάρια, τα κουκουνάρια, αλάτι και τα ανακατεύουμε.
Σε ένα μικρό μπολ ανακατεύουμε το ξίδι μπαλσάμικο με το λάδι, περιχύνουμε τη σαλάτα και σερβίρουμε.
Συμβουλή
Εάν θέλουμε, μπορούμε να βράσουμε και τα φύλλα του παντζαριού.
Το κατάλληλο κρασί Αθήρι.