Γεύση από Κάρπαθο

05.08.2008
Στο εστιατόριο Κρίθαμος στο Ν. Ψυχικό οι γεύσεις ταξιδεύουν από το νότιο Αιγαίο ως τη Νέα Υόρκη

Την κουζiνα της Καρπάθου επικαλείται το εστιατόριο «Κρίθαμος» για να δώσει τη δική του ταυτότητα. Ο Κρίθαμος παίζει με την παράδοση χωρίς να αρνείται και κάποια πιάτα που κλείνουν το μάτι σε ξένες κουζίνες. Ζυμαρικά και τυρί βρίσκονται σε καλές ποσότητες στον κατάλογο χωρίς ωστόσο να ενοχλούν. Eνα από τα χαρακτηριστικά του πιάτα είναι οι μακαρούνες, ζυμαρικά που φτιάχνουν και καταναλώνουν στα Δωδεκάνησα. Σερβίρονται με σιτάκα, δηλαδή στάκα με λιγότερα λιπαρά και τσίκνωση όπως λένε στην Κάρπαθο τα τσιγαριστά κρεμμύδια. Στον Κρίθαμο βρίσκεις ακόμη «κοπέλες Καρπάθου» δηλαδή χορτοπιτάκια στο τηγάνι, στριφτούρια (ζυμαρικά) με απάκι και ξερό ανθότυρο, μοσχαρίσιο συκώτι με κύμινο και πορτοκάλι, αρνάκι οφτό γεμιστό με πλιγούρι που ψήνεται αργά στον ξυλόφουρνο για έξι - εφτά ώρες, μελιτζάνα παντρεμένη με κολοκύθι, καταΐφι με τέσσερα ελληνικά τυριά. Υπάρχουν ωστόσο και ραβιόλια με σπανάκι, ανθότυρο και κρέμα ταρτούφο αλλά και T-bone με σος bbq. Το περιβάλλον στον Κρίθαμο είναι αυτό της μοντέρνας ταβέρνας ενώ το σέρβις κινείται στο επίπεδο ενός καλού εστιατορίου (Μπουμπουλίνας & Ν. Παρίτση Ν. Ψυχικό, τηλ. 210-6728790).