ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ 20 λεπτά
ΜΑΓΕΙΡΕΜΑ 25 λεπτά
ΑΝΑΜΟΝΗ 4-6 ώρες
ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ 8 άτομα
ΒΑΘΜΟΣ ΔΥΣΚΟΛΙΑΣ μέτρια
Yλικά
ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΓΩΤΟ
- 1 κονσέρβα γάλα εβαπορέ
- 2 φλιτζάνια κρέμα γάλακτος
- 8 κρόκους αβγών
- 1 φλιτζάνι ζάχαρη
- 2 κουτ. γλυκού βανίλια υγρή
- 1/4 κουτ. γλυκού αλάτι
ΓΙΑ ΤΑ BROWNIES
- 2 φλιτζάνια ζάχαρη
- 225 γρ. βούτυρο ή μαργαρίνη
- 4 κρόκους αβγών ελαφρά χτυπημένους
- 4 ασπράδια αβγών χτυπημένα μέχρι να σκληρύνουν ελαφρά
- 110 γρ. σοκολάτα μαύρη
- 1 φλιτζάνι αλεύρι κοσκινισμένο
- 1 κουτ. γλυκού καφέ στιγμιαίο
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Ετοιμάζουμε το παγωτό: Αν δεν έχουμε παγωτομηχανή, χτυπάμε στο μίξερ τους κρόκους, τη ζάχαρη, το αλάτι και τη βανίλια για 5 λεπτά. Ζεσταίνουμε το γάλα και το ρίχνουμε στο μείγμα των αβγών ανακατεύοντας συνεχώς. Μεταφέρουμε σε κατσαρολάκι και σιγοβράζουμε ανακατεύοντας μέχρι να αρχίσει να δένει. Αποσύρουμε αμέσως ώστε να μην διαχωριστούν τα αβγά και μεταφέρουμε στο ψυγείο. Χτυπάμε 1 φλιτζάνι κρέμα γάλακτος στο μίξερ μέχρι να δέσει. Βγάζουμε το μείγμα από το ψυγείο και το αναμειγνύουμε καλά με τη χτυπημένη κρέμα. Μοιράζουμε σε παγοθήκες και μεταφέρουμε στην κατάψυξη.
Ετοιμάζουμε τα brownies: Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C. Λιώνουμε τη σοκολάτα και το βούτυρο ή τη μαργαρίνη σε πολύ χαμηλή θερμοκρασία ανακατεύοντας συνέχεια. Μεταφέρουμε σε μπολ, ρίχνουμε τη ζάχαρη και τον καφέ και ανακατεύουμε καλά. Προσθέτουμε τους κρόκους, το αλεύρι, ανακατεύουμε ελαφρά, ρίχνουμε τα ασπράδια και ανακατεύουμε πάλι ελαφρά. Βουτυρώνουμε 2 ρηχά ταψιά 30x45 εκ., μοιράζουμε μέσα το μείγμα και ψήνουμε για 25 λεπτά. Αφήνουμε να κρυώσουν.
Βγάζουμε τα παγάκια του παγωτού από το ψυγείο, τα ρίχνουμε στο μπολ του μίξερ μαζί με την υπόλοιπη κρέμα γάλακτος και χτυπάμε μέχρι να λιώσουν και να γίνουν ομογενές μείγμα. Απλώνουμε το παγωτό πάνω στο ένα brownie, αναποδογυρίζουμε το δεύτερο από πάνω και πιέζουμε ελαφρά να κολλήσει. Καλύπτουμε όλο το ταψί με μεμβράνη και καταψύχουμε για 4 ώρες. Βγάζουμε από την κατάψυξη και το κόβουμε σε 8 κομμάτια.