Ογκρατέν με τυριά

30.10.2008
Απλό και πολύ γευστικό

Τι έχουμε:

  • 1 πακέτο μακαρόνια
  • 1 φλιτζ. φέτα, τριμμένη
  • 1 φλιτζ. παρμεζάνα, τριμμένη
  • 1 φλιτζ. κεφαλοτύρι, τριμμένο
  • 1 φλιτζ. γκούντα, τριμμένο
  • 5-6 φέτες μπέικον, ψιλοκομμένες
  • 1 λίτρο γάλα
  • 1/2 φλιτζ. αλεύρι, χωρίς γλουτένη ΜΥΛΟΙ ΚΑΠΛΑΝΙΔΗ
  • 4 κουταλιές μαργαρίνη
  • 1 κρόκο αβγού
  • αλάτι
  • 2 κουταλιές μαργαρίνη για το άλειμμα του πυρίμαχου σκεύους

Για το γαρνίρισμα:

  • παρμεζάνα, τριμμένη
  • μαϊντανό, ψιλοκομμένο
  • άνηθο, ψιλοκομμένο

Τι κάνουμε:

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180οC.

Σε μία κατσαρόλα λιώνουμε τη μαργαρίνη και ρίχνουμε το αλεύρι ανακατεύοντας διαρκώς με μία ξύλινη κουτάλα, μέχρι να ενωθούν. Προσθέτουμε σιγά σιγά το γάλα ζεσταμένο, ανακατεύοντας συνεχώς.

Μόλις δέσει το μείγμα κατεβάζουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και ρίχνουμε τη φέτα, το κεφαλοτύρι, την παρμεζάνα, το γκούντα, τον κρόκο του αβγού και ανακατεύουμε.

Εν τω μεταξύ, σε μια κατσαρόλα με βραστό αλατισμένο νερό ρίχνουμε τα ζυμαρικά και τα βράζουμε για 3-4 λεπτά. Στη συνέχεια τα στραγγίζουμε και τα μοιράζουμε σε οβάλ πυρίμαχο σκεύος, αλειμμένο με τη μαργαρίνη.

Προσθέτουμε το μπέικον, το μείγμα των τυριών και ανακατεύουμε.

Ψήνουμε στον προθερμασμένο φούρνο για περίπου 20-25 λεπτά, έως ότου γκρατιναριστούν τα τυριά.

Οταν ψηθούν βγάζουμε τα πυρίμαχα σκεύη από το φούρνο, ξεφορμάρουμε τα ογκρατέν, πασπαλίζουμε με παρμεζάνα, μαϊντανό, άνηθο και σερβίρουμε.

Συμβουλή
Μπορούμε αν θέλουμε να προσθέσουμε στο μείγμα των τυριών ψιλοκομμένα μανιτάρια.

Το κατάλληλο κρασί Ντεμπίνα Ηπείρου.