Πρώτη μέρα διακοπών στο εξοχικό και υποθέτω πως η πρώτη προτεραιότητα των «κανονικών ανθρώπων» είναι να βάλουν την πετσέτα τους στην παραλία και την κορμάρα τους πάνω της. Με την μαγειρική ως χόμπι και πάθος όμως, ενδίδεις στην πρόκληση να κάνεις κάτι άλλο την ανάγκη «να φάνε κάτι τα παιδιά» αφιερώνοντας σ’ αυτό το –υπό νορμάλ συνθήκες πολυτιμότατο- κυριακάτικο πρωινό σου.
Η θάλασσα μπορεί να περιμένει κανένα δίωρο, είπα μέσα μου και ρώτησα τις κόρες μου τι όρεξη έχουν. «Κριθαράκι, θέλω» φώναξε πρώτη η μικρή Ήβη, λίγο πριν τρέξει στην παραλία με όλα τα τσιμπράγκαλά της. Έτσι η αρχική κατεύθυνση (γράψε εντολή) για το μεσημεριανό είχε κιόλας καταγραφεί. Ένας ωραίος κόκκορας από το χασάπικο του χωριού κι ένα παλιό πήλινο γιουβέτσι -που για ανεξήγητο λόγο, βρέθηκε εγκαταλελειμμένο αλλά άθικτο κάτω από ένα θάμνο(!!!) στον κήπο-, οδήγησαν σε ένα υπέροχο παραδοσιακού τύπου γιουβετσάκι με κοκκόρι, αντί (του συνήθους) αρνιού ή μοσχαριού.
Για τον δραπέτη των πόλεων, μια παραδοσιακή γεύση αποτελεί το καλύτερο καλωσόρισμα στο χωριό. Η μεστότητά της σε κάνει να αλλάξεις ρότα από το «ψάξιμο» της πρωτότυπης συνταγής προς την οικειότητα του παρελθόντος. Ένα ταπεινό γιουβετσάκι μπορεί να λειτουργήσει ως καταλύτης επανεκτίμησης της απλότητας που όλοι έχουμε ανάγκη για να μπορούμε, όταν και όποτε χρειάζεται, να απολαύσουμε την εξαίρεση και την πρωτοτυπία (μην ανησυχείτε …έρχεται κι’ αυτή οσονούπω…).
Μ’ αυτή τη χαλαρή διάθεση έγινε το μαγείρεμα της συνταγής όπου η μόνη ουσιαστική πρωτοτυπία είναι η χρήση πουλερικού (και δη κόκκορα) στη θέση κόκκινου κρέατος, συντελώντας σε ένα ελαφρύτερο αποτέλεσμα. Για την ιστορία, η Ήβη έφαγε όλο το φαγητό της!
Προετοιμασία: 1 ώρα και 45 λεπτά περίπου. Αντί του κόκκορα μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε κοτόπουλο.
Υλικά (για 4 άτομα)
½ κοκκόρι (1,2-1,5 κιλά) κομμένο στα 4 με την πέτσα του, πλυμένο και στεγνό
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο ή στον τρίφτη
300 ml κόκκινο κρασί
2 σκελίδες σκόρδο
1 καυτερή πιπεριά (προαιρετικά)
1 φύλλο δάφνης
1 μπαστουνάκι κανέλα
1 κ.γ. ζάχαρη
3 κόκκους μπαχάρι (προαιρετικά)
30 ml ελαιόλαδο
300 γρ. κριθαράκι
2 κουτιά ντομάτα ψιλοκομμένη ή φρέσκια στον τρίφτη
1 κουτάκι ντοματοπελτέ
50 γρ. τριμμένο τυρί (ρεγκάτο, γκούντα ή για πιο παραδοσιακό μυζήθρα)
Προθερμαίνετε το φούρνο στο 220 βαθμούς C.
Μαγειρεύετε το κοκκόρι: Βάζετε το λάδι σε μεγάλη κατσαρόλα (που να χωράει σε μια στρώση όλα τα κομμάτια του κόκκορα) και ρυθμίζετε τη φωτιά στο δυνατό. Μόλις κάψει το λάδι, ρίχνετε μέσα τα σκόρδα (και την πιπεριά, αν χρησιμοποιείτε) και μετά τα κομμάτια του κοκκοριού με την πέτσα προς τα κάτω. Αφού ροδίσουν, σε 5 περίπου λεπτά, τα γυρνάτε και τα αφήνετε για άλλα 5 λεπτά. Στη συνέχεια ρίχνετε το κρεμμύδι, ανακατεύετε και σε 3-4 λεπτά σβήνετε με το κρασί. Μόλις πάρει βράση χαμηλώνετε τη θερμοκρασία στο μέτριο-χαμηλό και ανακατεύοντας κάθε τόσο, το αφήνετε για 15 λεπτά. Προσθέτετε την ντομάτα, τον πελτέ, τη ζάχαρη, αλάτι, πιπέρι και 150-200 ml νερό. Μαγειρεύετε σε χαμηλή φωτιά για άλλα 15-20 λεπτά.
Ψήνετε το γιουβέτσι: Στρώνετε σε πήλινο σκεύος πρώτα τα κομμάτια του πουλερικού και μετά ρίχνετε τη σάλτσα (αφαιρώντας δάφνη και κανέλα). Ρίχνετε το κριθαράκι. Ανακατεύετε και ψήνετε στο φούρνο για περίπου 20-25 λεπτά προσέχοντας να υπάρχει πάντα αρκετό ζουμί ώστε να μην στεγνώσει το γιουβέτσι πριν γίνει η μανέστρα (αν χρειαστεί συμπληρώνετε με λίγο ζεστό νερό). Όταν το κριθαράκι δείχνει ότι μαλάκωσε, ρίχνετε από πάνω το τυρί και το βάζετε στο γκριλ για 3 λεπτά να κάνει λίγο κρούστα.
Σερβίρισμα: Βγάζετε το γιουβέτσι από τον φούρνο και το αφήνετε τουλάχιστον 10 λεπτά πριν το σερβίρετε. Mπορείτε να αφαιρέσετε την πέτσα αν θέλετε.
Σημείωση: Είναι πολύ σημαντικό όταν βγαίνει απ’ τον φούρνο το γιουβέτσι να έχει ακόμη αρκετά υγρά από σάλτσα. Αλλιώς σε λίγα λεπτά, μια και το κριθαράκι απορροφά συνεχώς υγρά, γίνεται ένα στουμπωτικό φαγητό που δεν σε καλεί να πάρεις δεύτερο πιάτο. Η φωτογραφία με το έτοιμο γιουβετσάκι είναι παρμένη μια και πλέον ώρα αφού τέλειωσε το μαγείρεμα και το φαγητό είναι ακόμη υγρό μέσα.