Υλικά (4-6 μερίδες)
- 1 μεγάλο κεφάλι κουνουπίδι (4-5 φλιτζ. μπουκετάκια)
- 1 κουτ. σούπας βούτυρο
- 3 κουτ. σούπας άνηθος ψιλοκομμένος
- 1 κουτ. γλυκού χυμός λεμονιού
- 2 κουτ. σούπας μισή-μισή κρέμα γάλακτος και γάλα
- 1/2 φλιτζ. τριμμένο τυρί με χαμηλά λιπαρά
- 1/4 φλιτζ. τυρί φέτα κομματιασμένο
- Αλάτι
- Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση
1. Πλένετε το κουνουπίδι, αφαιρείτε τον πυρήνα και τον σπάζετε σε μικρά μπουκετάκια.
2. Βράζετε νερό σε μια μεγάλη κατσαρόλα, βάζετε μπόλικο αλάτι και βράζετε το κουνουπίδι μέχρι να μαλακώσει ? περίπου για 20 λεπτά. Το ρίχνετε στο τρυπητό και το αφήνετε να στραγγίξει πολύ καλά για 5 λεπτά τουλάχιστον.
3. Μόλις στραγγίξει το κουνουπίδι, το ξαναβάζετε στην κατσαρόλα και προσθέτετε ανακατεύοντας το βούτυρο, το χυμό λεμονιού και τον άνηθο. Λιώνετε το κουνουπίδι με έναν αναδευτήρα (ηλεκτρικό κατά προτίμηση) μέχρι να αναμειχθούν καλά τα υλικά.
4. Προσθέτετε την κρέμα με το γάλα και τα τυριά και λιώνετε ξανά το μείγμα. Δοκιμάζετε και προσθέτετε αλατοπίπερο, αν χρειάζεται.
5. Το ξαναζεσταίνετε για 2-3 λεπτά, αν χρειάζεται, και το σερβίρετε καυτό.
Σημείωση: Ελαφρύς πουρές, κατάλληλος για να συνοδεύει πιάτα με κρέας ή ψητό ψάρι.