Τσιμπητά

27.05.2008
Ένας γλυκός...μεζές!

Τι έχουμε:

Για τη ζύμη:

  • 1/2 κιλό αλεύρι
  • 4 κουταλιές λάδι ελιάς
  • 1 αβγό
  • 1 φλιτζ. νερό
  • στη μύτη από το κουταλάκι αλάτι

Για τη γέμιση:

  • 1 κιλό τυροβολιά Μυκόνου
  • 1 ποτήρι ζάχαρη
  • 1/2 ποτήρι μέλι, θυμαρίσιο
  • 2-3 αβγά
  • 1 κουταλάκι κανέλα
  • 1 βανίλια
  • αλεύρι για το ταψί
  • ανθόνερο
  • ζάχαρη άχνη

Τι κάνουμε:

Σε ένα μπολ κοσκινίζουμε το αλεύρι, προσθέτουμε το λάδι, το αβγό, το αλάτι, το νερό και τα ανακατεύουμε έως ότου γίνουν μαλακή ζύμη.

Σε ένα άλλο μπολ βάζουμε την τυροβολιά, τα αβγά, τη ζάχαρη, το μέλι, την κανέλα, τη βανίλια και τα ανακατεύουμε.

Ζυμώνουμε τα υλικά καλά και δοκιμάζουμε το μείγμα, για να δούμε αν πρέπει να προσθέσουμε λίγο μέλι ή ζάχαρη ακόμη.

Πάνω σε μια αλευρωμένη επιφάνεια βάζουμε τη ζύμη και την ανοίγουμε σε φύλλο. Με ένα κουπάτ πιέζουμε, ώστε να κόψουμε το φύλλο σε κομμάτια με διάμετρο περίπου 12 εκατοστών.

Βάζουμε σε κάθε στρογγυλό κομμάτι φύλλου μια γεμάτη κουταλιά γέμιση και την απλώνουμε.

Στη συνέχεια, τα παίρνουμε ένα ένα στο χέρι, σηκώνουμε περιμετρικά το φύλλο τσιμπώντας το με τα 2 δάχτυλα του άλλου μας χεριού, δημιουργώντας έτσι μια κοιλότητα, η οποία θα συγκρατεί μέσα της τη γέμιση.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 150ο C.

Πασπαλίζουμε ένα ταψί με λίγο αλεύρι και βάζουμε μέσα τα τσιμπητά, αφήνοντας απόσταση μεταξύ τους.

Ψήνουμε στον προθερμασμένο φούρνο για περίπου 20 λεπτά.

Όταν ψηθούν, τα βγάζουμε από τον φούρνο, τα αφήνουμε να κρυώσουν, τα ραντίζουμε με λίγο ανθόνερο και τα πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη.

Συμβουλή
Για περισσότερο άρωμα, μπορούμε να προσθέσουμε στη γέμιση και λίγο ξύσμα πορτοκαλιού.

το κατάλληλο συνοδευτικό Λικέρ Τεντούρα.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ