Τι έχουμε:
- 1 χταπόδι, περίπου 1 1/2 κιλό
- 1/2 κιλό μακαρονάκι κοφτό
- 3 ντομάτες, τριμμένες
- 1 κρεμμύδι, τριμμένο
- 1 ποτηράκι κρασί, λευκό
- 1 κουταλάκι ρίγανη, τριμμένη
- 5 κουταλιές λάδι ελιάς
- 5 ποτήρια ζωμό λαχανικών, χλιαρό
- αλάτι
- πιπέρι
Για το γαρνίρισμα:
- φύλλα ρόκας
Τι κάνουμε:
Καθαρίζουμε τo χταπόδι από το μελάνι του, το πλένουμε και το κόβουμε σε κομματάκια. Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το λάδι και σοτάρουμε το κρεμμύδι, έως ότου χρυσίσει.
Προσθέτουμε τα κομματάκια του χταποδιού, αφήνουμε να σοταριστούν για περίπου 2-3 λεπτά και σβήνουμε με το κρασί.
Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και βράζουμε σε χαμηλή φωτιά για περίπου 20-25 λεπτά, χωρίς να προσθέσουμε νερό, γιατί θα βγάλει το χταπόδι.
Προσθέτουμε τη ρίγανη, τις ντομάτες, αλάτι, πιπέρι, 2 φλιτζάνια από τον ζωμό, ανακατεύουμε και αφήνουμε να σιγοβράσουν για περίπου 1 ώρα.
Προς το τέλος, προσθέτουμε τον υπόλοιπο ζωμό, αφήνουμε να βράσει, ρίχνουμε το μακαρονάκι, ανακατεύουμε και τα βράζουμε για 15 λεπτά ακόμα.
Οταν βράσουν, κατεβάζουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και σερβίρουμε γαρνίροντας με φύλλα ρόκας.
Συμβουλή
Πρέπει το χταπόδι να είναι καλά χτυπημένο για να είναι μαλακό.
το κατάλληλο κρασί Λευκό Λήμνου.