Ντολμαδάκια με ταχίνι

21.05.2008
Με μια πιο γλυκιά γεύση!

Τι έχουμε:

  • 1/2 κιλό κληματόφυλλα φρέσκα

Για τη γέμιση:

  • 1 φλιτζ. ταχίνι
  • 1 φλιτζ. κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
  • 3/4 φλιτζανιού πολτό ντομάτας
  • 3/4 φλιτζανιού ρύζι, γλασέ
  • 2-3 μέτρια κολοκυθάκια
  • 2 κουταλιές δυόσμο, ψιλοκομμένο
  • 2 κουταλιές άνηθο, ψιλοκομμένο
  • 3 κουταλιές λάδι ελιάς
  • χυμό από 1-2 λεμόνια
  • αλάτι
  • πιπέρι
  • νερό, ζεστό, όσο χρειαστεί

Για το γαρνίρισμα

  • μαϊντανό, ψιλοκομμένο
  • φέτες λεμονιού

Τι κάνουμε:
Καθαρίζουμε τα κληματόφυλλα από τα κοτσάνια τους, τα πλένουμε κάτω από τρεχούμενο νερό και τα βάζουμε σε μια κατσαρόλα με αχνιστό νερό.

Αφήνουμε να πάρουν 1-2 βράσεις για να μαλακώσουν και κατόπιν, τα στραγγίζουμε, τα αφήνουμε για λίγο να κρυώσουν και τα απλώνουμε ένα ένα πάνω σε μια επιφάνεια στρωμένη με απορροφητικό χαρτί κουζίνας. Καθαρίζουμε το ρύζι και σε ένα βαθύ τηγάνι το σοτάρουμε ελαφρά σε 2 κουταλιές από το λάδι για περίπου 2-3 λεπτά. Πλένουμε τα κολοκυθάκια, ξύνουμε την επιφάνειά τους και τα τρίβουμε σε ένα μπολ. Προσθέτουμε στο μπολ το ταχίνι, τα κρεμμυδάκια, τον πολτό ντομάτας, τον άνηθο, τον δυόσμο, το ρύζι, τον χυμό λεμονιού, αλάτι, πιπέρι και τα ανακατεύουμε καλά. Με ένα κουτάλι βάζουμε λίγη από τη γέμιση στην ανάποδη πλευρά κάθε κληματόφυλλου, ώστε όταν τα τυλίγουμε, η λεία πλευρά να βρίσκεται από έξω.

Οταν τα τυλίξουμε, τα βάζουμε σε μια κατσαρόλα, τα σκεπάζουμε με μερικά κληματόφυλλα ακόμη και τέλος, βάζουμε ένα πιάτο, γυρισμένο ανάποδα.

Κατόπιν, προσθέτουμε το λάδι και τοσο νερό ζεστό, όσο χρειάζεται για να σκεπαστούν τελείως τα ντολμαδάκια. Βράζουμε με σκεπασμένη την κατσαρόλα σε χαμηλή φωτιά για περίπου μία ώρα φροντίζοντας να κουνάμε την κατσαρόλα σε τακτά χρονικά διαστήματα, για να μην κολλήσουν τα ντολμαδάκια.

Αν ο ζωμός σωθεί, πριν ολοκληρωθεί το μαγείρεμα, μπορούμε να συμπληρώσουμε λίγο ακόμη ζεστό νερό.

Κατεβάζουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και τα σερβίρουμε, κρύα, με φέτες λεμονιού και πασπαλίζοντας με μαϊντανό.

Συμβουλή
Εάν δεν έχουμε φρέσκα κληματόφυλλα, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ένα βάζο εμπορίου.

Το κατάλληλο κρασί Αθήρι.