Yλικά
- 150 γρ. αλεύρι
- 150 γρ. ζάχαρη άχνη
- 1 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
- 150 γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου ή μαργαρίνη
- 3 αβγά
- 180 γρ. κουβερτούρα ψιλοκομμένη
- 1 κουτ. γλυκού κανέλα
- ½ κουτ. γλυκού γαρίφαλο
- ελάχιστο μοσχοκάρυδο τριμμένο
- 150 γρ. πορτοκάλι γλασέ ψιλοκομμένο
- 50 γρ. σταφίδες
- 50 γρ. ρούμι ή κονιάκ
Eκτέλεση
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C. Χτυπάμε καλά το βούτυρο με τη ζάχαρη στον κάδο του μίξερ. Προσθέτουμε τα αβγά και στη συνέχεια το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ, το γαρίφαλο, την κανέλα και το μοσχοκάρυδο ανακατεύοντας συνεχώς. Στο τέλος, προσθέτουμε το ρούμι ή το κονιάκ, τις σταφίδες, τη σοκολάτα και το ψιλοκομμένο πορτοκάλι γλασέ. Ανακατεύουμε πολύ καλά. Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε μια φόρμα για κέικ και αδειάζουμε μέσα το μείγμα. Ψήνουμε στον φούρνο στους 180°C για 50 λεπτά, χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία στους 170°C και ψήνουμε για 10 λεπτά ακόμη.
Tips: Αυτό το κέικ «μυρίζει» Χριστούγεννα και θα μπορούσε να αντικαταστατήσει μια βασιλόπιτα. Σταφίδες μπορούμε να βάλουμε ξανθές ή μαύρες ανάλογα με τα γούστα μας ή, αντί για πορτοκάλι, να προσθέσουμε οποιοδήποτε φρούτο γλασέ ή αποξηραμένο.