Για να γίνει το χταπόδι σας μαλακό. Στο βράσιμο του χταποδιού βάλτε ένα φελλό κρασιού. Ο φελλός περιέχει τανίνη, που θα κάνει το κρέας του μαλακό, χωρίς αυτό να βράσει πάρα πολύ.
Για να μη γίνει νερουλή η μαρμελάδα και να διατηρηθεί για πολύ καιρό, αφού την έχετε δέσει και είναι έτοιμη, βάλτε τη σε ένα ταψάκι και στο φούρνο σε μέτρια θερμοκρασία.
Για να μην κολλήσουν τα αμπελόφυλλα που βράζετε για τα ντολμαδάκια σας, ρίξτε λίγο λάδι στο νερό που πρόκειται να τα ζεματίσετε. Έτσι θα απολαύσετε τα ντολμαδάκια σας γρηγορότερα.
Αφού κόψετε σε φέτες και ξεπικρίσετε με χοντρό αλάτι τις μελιτζάνες, βουτήξτε τες για 5-10 λεπτά σε μπίρα. Θα «τραβήξουν» πολύ λιγότερο λάδι στο τηγάνισμα και θα γίνουν πιο ελαφριές.
Για να κρατήσετε περισσότερο στο ψυγείο τις φέτες λεμόνι που έχετε κομμένες, προσθέστε απλώς σόδα - όχι μαγειρική, αλλά αναψυκτικό.