Η αγκινάρα είναι ένα λαχανικό πλούσιο σε ασβέστιο, φώσφορο, σίδηρο και φυτικές ίνες, αλλά και βιταμίνες Α, Β1, Β2, Β3 και C. Βελτιώνει τη λειτουργία των νεφρών και του ήπατος, ενώ μειώνει τα επίπεδα της χοληστερίνης, της ουρίας και του ουρικού οξέος. Επίσης, έχει τονωτικές και διουρητικές ιδιότητες, ενώ κατά το μεσαίωνα θεωρούνταν το Νο 1 αφροδισιακό. Βρασμένη, χάνει μεγάλο μέρος από τις ιδιότητές της, γι’ αυτό είναι προτιμότερο να καταναλώνεται ωμή.
Ποιές να διαλέξω
Η εποχή τους είναι η άνοιξη - από το Μάρτιο μέχρι και τις αρχές Ιουνίου. Μπορείτε να τις βρείτε, όμως, όλο το χρόνο, κατεψυγμένες ή σε κονσέρβα. Οι φρέσκες βέβαια έχουν άλλη χάρη. Αν έχετε όρεξη, μπορείτε να τις καταψύξετε και μόνοι σας, αρκεί πριν να τις έχετε καθαρίσει.
Προτιμάτε αυτές που έχουν ζωηρό χρώμα, είναι «σφιχτές», με κλειστά φύλλα και τρυφερό κοτσάνι.
Διατηρούνται στο ψυγείο, αφού τις καλύψετε με ένα υγρό πανί ή βυθίσετε τα κοτσάνια τους σε νερό.
TIPS
Τις συμπάθησα ακόμη περισσότερο τρώγοντάς τες ωμές με ρακή στην Κρήτη, τις λάτρεψα σε ένα πρόσφατο ταξίδι μου στην Τήνο μέσα σε έναν ανεπανάληπτο μουσακά με εύγεστο κιμά και μπεσαμέλ από κατσικίσιο γάλα.
Εκτός από μαγειρευτές, μπορείτε να τις προσθέτετε ακόμη και ωμές σε διάφορες σαλάτες, κυρίως πράσινες, αλλά όχι μόνο.
Στην Κρήτη και την Πελοπόννησο το αρνάκι με αγκινάρες είναι μία από τις τοπικές σπεσιαλιτέ.
Αν βρεθείτε στη Μικρομάνη το πρώτο δεκαήμερο του Μαΐου, θα πετύχετε την πασίγνωστη γιορτή της αγκινάρας και θα τη γευτείτε σε διάφορες συνταγές παρέα με καλό κρασί.
Ξέρατε ότι στην Ιταλία παράγουν από τα φύλλα της λικέρ με το όνομα Cynar;
Για να μη μαυρίσουν
Μόλις τις καθαρίσετε, τρίψτε τες με λεμόνι ή, ακόμη καλύτερα, σε μια λεκάνη με νερό μπορείτε να προσθέσετε μία κουταλιά της σούπας αλεύρι και το χυμό ενός λεμονιού.
Τέλος, για να μη μαυρίσουν τα χέρια σας, φροντίστε να έχετε φορέσει γάντια πριν ξεκινήσετε το καθάρισμα.