Aπόλαυση το μαγείρεμα αλλά τι γίνεται με τα συστατικά που είναι απαραίτητα για τη νοστιμιά του φαγητού αλλά αφήνουν στα χέρια σου μυρωδιές που δεν φεύγουν όσο και αν τα πλύνεις; Όπως για παράδειγμα το σκόρδο. Έχουμε ακούσει διάφορες θεωρίες για ανοξείδωτο χάλυβα, λεμόνι, κρύο νερό, ζεστό νερό, μαγειρική σόδα. Ευτυχώς για εμάς, το America’s Test Kitchen τα έχει δοκιμάσει όλα. Η Lisa McManus, εκτελεστική συντάκτης δοκιμασιών και δοκιμών στο America’s Test Kitchen, αποκάλυψε στο The Takeout ότι «όταν πλένεις, καλό είναι να χρησιμοποιείς ζεστό σαπουνόνερο για 20 δευτερόλεπτα. Στη συνέχεια, αυτό θα σκοτώσει τα περισσότερα βακτήρια και τα μικρόβια».
Ωραία, αλλά τι γίνεται με τις μυρωδιές; Για παράδειγμα το σκόρδο που φαίνεται να είναι ο μεγαλύτερος ένοχος για τη μυρωδιά στα χέρια. Η ομάδα δοκιμών του Test Kitchen άλειψε με σκόρδο τα χέρια της και έπειτα τα έπλυνε κατά σειρά με μαγειρική σόδα, ξύδι, οδοντόκρεμα, λεμόνι και πάλι με σαπουνόνερο. Όπως λέει η McManus: «Παρόλο που όλα αυτά δούλεψαν κάπως, η σόδα και ο χυμός λεμονιού ήταν οι πιο αποτελεσματικές από τις άλλες μεθόδους. Όμως, όλα μειώνουν και προσβάλλουν τη μυρωδιά με διαφορετικούς τρόπους».
Διάβασε επίσης: Καθαρίζεις κρεμμύδια; 3 κόλπα για να γλιτώσεις τα δάκρυα
Ο λόγος για την υπεροχή αυτών των μεθόδων εξηγείται από την επιστήμη. Όπως εξηγεί η McManus: «Τα αρωματικά σκόρδα περιέχον αδύναμα οξέα που εξουδετερώνονται από την αλκαλική μαγειρική σόδα. Αλλά επειδή δεν είναι όλα τα αρωματικά συστατικά, οξέα, η μέθοδος δεν δουλεύει στο 100%». Η επιστήμη είναι επίσης ο λόγος για τον οποίο μερικοί ειδικοί προτείνουν να τρίβεις τα χέρια σου στο νεροχύτη με μπάρες από ανοξείδωτο χάλυβα – ομοιώματα σαπουνιού - επειδή τα άτομα σιδήρου στο χάλυβα ανταλλάσσουν μερικά από τα ηλεκτρόνια τους με τα άτομα θείου στο σκόρδο, όπως εξηγεί η McMacnus.
Ο Wook Kang, επίκουρος καθηγητής μαγειρικής στο Εθνικό Πανεπιστήμιο του Louis συμφωνεί. «Τρίψε τα χέρια σου με ανοξείδωτο χάλυβα», λέει. «Υπάρχουν μπάρες που είναι αντίγραφα σαπουνιού και είναι κατασκευασμένες από ανοξείδωτο χάλυβα, οι οποίες επίσης απομακρύνουν τις οσμές».
Ο χυμός λεμονιού από τη δική του πλευρά έχει το δικό του άρωμα και έχει τη δική του οσμή, γεγονός που την καθιστά και αυτήν αποτελεσματική μέθοδο καθαρισμού.
Ο Jim DeWan, εκπαιδευτής σεφ στο Kendall College στο National Louis University, λέει ότι αυτό το ερώτημα εμφανίζεται συχνά στις τάξεις του, ειδικά όταν ασχολείται με το σκόρδο ή τα ψάρια. Προτιμά επίσης το λεμόνι για να καλύψει τη μυρωδιά: «Το λεμόνι και το σκόρδο είναι ένας πολύ καλός συνδυασμός».
Θέτει ωστόσο ένα μεγαλύτερο και πιο φιλοσοφικό ερώτημα: «Γιατί ανησυχείς για τη μυρωδιά στα χέρια σου;».
Είναι μια λογική ερώτηση. «Αν πλύνεις τα χέρια σου, είναι καθαρά», δηλώνει ο DeWan. «Αν έχουν μυρωδιά, δεν βλέπω γιατί πρέπει να ανησυχείς. Αν παρασκευάζεις φαγητό, είναι λογικό να μυρίζεις σαν φαγητό».
Υπάρχει μια βάση σε αυτό αλλά το ζήτημα είναι αισθητικό.
Για παράδειγμα αν ετοιμάζεις ένα ρομαντικό δείπνο για κάποιον και στη συνέχεια μύριζεις σαν ψητό κατσαρόλας, πιθανότατα να μην δώσεις και την καλύτερη εντύπωση.
Διάβασε επίσης: Μυρίζει... ψαρίλα; 5 τρόποι για να τη διώξεις από την κουζίνα σου
Αλλά ο DeWan επιμένει και έχει την απάντηση και σε αυτό: «Έχεις τις μυρωδιές στα δάχτυλά σου επειδή μαγειρεύεις φαγητό για ανθρώπους! Αν μη τι άλλο, θα πρέπει να είσαι περήφανη».
Για να είσαι όμως σίγουρη και καλά με τον εαυτό σου χρησιμοποίησε λεμόνι και ίσως αργότερα να επενδύσεις σε ένα από αυτά τα μικρά σαπούνια από ανοξείδωτο χάλυβα για να εξαλείψεις κάθε άρωμα που επιμένει.
Σε κάθε περίπτωση αυτό ένα προσωρινό πρόβλημα, όπως επισημαίνει ο McManus, «Το πολύ να μείνει η μυρωδιά για μια μέρα ούτως ή άλλως, εκτός και αν ψήνεις μόνο σκορδόψωμα».
Είναι μια άποψη κι αυτή...