Μηλόπιτες σκέτη γλύκα!

14.04.2016
Βασισμένη στη φυσική γλυκύτητα του φρούτου και στην τραγανή ουδετερότητα της ζύμης, η μηλόπιτα... φλερτάρει επικίνδυνα με τον ουρανίσκο μας! Μήπως είναι καιρός να πάρουμε την κατάσταση στα χέρια μας, χαρίζοντας σε όλους ατέλειωτη γλυκιά απόλαυση;

Με παγωτό ή χωρίς η μηλόπιτα αποτελεί αγαπημένο γλυκό μικρών και μεγάλων. Μάθε τα μυστικά της όπως μας τα αποκάλυψε η κ. Άννα Μαυρομάτη, από το «Healthy gourmet D for delicious» στην οδό Σίνα.

Μηλόπιτα αμερικάνικη

Υλικά για τη ζύμη:

  • 350 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις κοσκινισμένο
  • 225 γρ. βούτυρο παγωμένο κομμένο σε κυβάκια
  • 3 κ.σ. ζάχαρη λευκή
  • λίγο αλάτι
  • 2 κρόκους αβγού χτυπημένους με 60 γρ. νερό κρύο
  • 2 ασπράδια για το άλειμμα της πίτας πριν από το ψήσιμο

Υλικά για τη γέμιση:

  • 6-7 μήλα Γκόλντεν-Τριπόλεως ή αν τη θέλεις λίγο ξινή αντικαθιστάς 1-2 με Γκράνι Σμιθ
  • 75 γρ. ζάχαρη λευκή
  • 75 γρ. ζάχαρη μαύρη
  • 1 κ.σ. χυμό λεμονιού
  • 1 κ.γ. κανέλα
  • 1/4 κ.γ. μοσχοκάρυδο (προαιρετικά)
  • ¼ κ.γ. αλάτι
  • 2 κ.σ. βούτυρο
  • Ελάχιστο μπράντι ή λιαστό Σαμιώτικο κρασί
  • 1½ κ.σ. κορν φλάουερ

Εκτέλεση:

  1. Καθάρισε τα μήλα και κόψε τα σε φέτες σε ένα μπολ. Πρόσθεσε όλη τη ζάχαρη, το αλάτι, το κορν φλάουερ, τα μπαχάρια και ράντισε με το χυμό λεμονιού και το ποτό. Ανάτεψε απαλά και άφησέ τα στο ψυγείο τουλάχιστον για μία ώρα. Βουτυρώνεις ένα ταψάκι 28 cm.
  2. Βάλε σε μπολ το αλεύρι, τη ζάχαρη, το αλάτι και το βούτυρο παγωμένο και ρίξε τους κρόκους αφού τους χτυπήσεις με 60 ml παγωμένο νερό. Ζύμωσε το μείγμα με μίξερ ή με τα χέρια. Ίσως χρειαστεί λίγο νερό ακόμα. Θα σχηματιστεί μια μπάλα ζύμης, την οποία στη συνέχεια την τυλίγεις σε λαδόχαρτο και τη βάζεις στο ψυγείο για μισή ώρα.
  3. Χώρισε τη ζύμη στα δύο και άνοιξέ τη με τον πλάστη σε αλευρωμένη επιφάνεια. Στρώνεις τη ζύμη στο ταψάκι. Ανοίγεις και το δεύτερο φύλλο και το αφήνεις στην άκρη. Ένας εύκολος τρόπος για να μην σου κολλάει η ζύμη είναι να την ανοίξεις ανάμεσα σε 2 κομμάτια λαδόχαρτο.
  4. Σουρώνεις το ζουμί από το μείγμα των μήλων, το βάζεις σε κατσαρολάκι προσθέτεις 2 κ.σ. βούτυρο και το βράζεις σε χαμηλή φωτιά να δέσει σαν αραιή κρέμα. Στρώνεις τα μήλα πάνω στη ζύμη στο ταψάκι και τα περιχύνεις με τη σος αυτή.
  5. Απλώνεις το δεύτερο φύλλο ζύμης πάνω από τα μήλα, στρώνεις καλά και κόβεις τις άκρες από τα φύλλα ώστε να μην περισσεύουν. Με το πίσω μέρος ενός μαχαιριού ενώνεις τις άκρες, δίνοντας ωραίο σχήμα και χαράζεις χιαστί την επιφάνεια. Με το περίσσευμα της ζύμης μπορείς να πλάσεις φυλλαράκια ή άλλα σχέδια για να διακοσμήσεις την πίτα.
  6. Άλειψε την πίτα με τα ασπράδια των αβγών, πασπάλισέ τη με ζάχαρη και κανέλα και ψήσε τη σε προθερμασμένο φούρνο στους 200° C για περίπου 60’, τοποθετώντας το ταψάκι στο πιο χαμηλό σημείο, πάνω στη σχάρα της κουζίνας. Η πίτα θα είναι έτοιμη όταν θα έχει ροδίσει ωραία και όταν από εκεί που έχεις χαράξει τη ζύμη σταματήσει να βράζει η σάλτσα του μήλου.

Μικρά & σημαντικά:

  • Χρησιμοποίησε πάντα φρέσκο βούτυρο και αγνά υλικά, όχι έτοιμα μείγματα.
  • Η ζύμη πρέπει να δουλευτεί γρήγορα (μέσα σε 3’), είτε στο μίξερ είτε στο χέρι.
  • Όσο λιγότερη ώρα μείνουν τα μήλα πάνω στη ζύμη πριν βάλουμε την πίτα στο φούρνο τόσο πιο τραγανό και νόστιμο θα είναι το κάτω φύλλο.
  • Αντικαθιστώντας το μπράντι με Σαμιώτικο κρασί η μηλόπιτα αποκτά μια ιδιαίτερη γεύση.
  • Τα μήλα πρέπει να είναι γερά και όχι χτυπημένα, ούτε πολύ γινωμένα.
  • Ανοίγουμε τη ζύμη ανάμεσα σε δύο λαδόκολλες με τον πλάστη για να μην σπάσει.
  • Ιδανικός... συνοδός της μηλόπιτας είναι το παγωτό βανίλια ή η κρέμα σαντιγί.

Υπάρχουν διάφορες εκδοχές της μηλόπιτας: Η σκεπαστή, η μηλόπιτα ταψιού με φύλλο πάνω και κάτω, η ταρτ τατέν με καραμελωμένα μήλα, τύπου κέικ με παντεσπάνι, η τάρτα μήλου, με κρέμα, η τάρτα με τριφτή ζύμη κ.ά.

Δες στην επόμενη σελίδα και μία συνταγή για μηλόπιτα... αλά ελληνικά!

Μηλόπιτα αλά ελληνικά

Μια καρδιτσιώτικη συνταγή από την κ. Γιάννα Μητσοπούλου

Υλικά:

  • 250 γρ. μαργαρίνη
  • 1½ κούπα ζάχαρη
  • 5 αβγά
  • 2 βανίλιες
  • 1½ κούπα αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
  • 2 μεγάλα μήλα κομμένα σε μικρές φέτες
  • 1 κούπα μαρμελάδα (φράουλα ή βερίκοκο ή μήλο)
  • 4 κ.σ. κονιάκ
  • ½ κούπα τριμμένα καρύδια

Εκτέλεση

  1. Χτυπάς στο μίξερ τη μαργαρίνη και σταδιακά προσθέτεις τη ζάχαρη, τα αβγά, τις βανίλιες και το αλεύρι.
  2. Ρίχνεις το μείγμα σε βουτυρωμένο ταψί διαμέτρου 30 cm και τοποθετείς όρθια και οριζόντια τις φέτες του μήλου (με την καμπύλη πλευρά προς τα πάνω).
  3. Ψήνεις στους 180° C για περίπου τρία τέταρτα της ώρας.
  4. Πριν το βγάλεις από το φούρνο, ελέγχεις με ένα μαχαίρι αν έχει ψηθεί. Αν είναι έτοιμο, το μαχαίρι θα είναι καθαρό.
  5. Βγάζεις από το ταψί και το αφήνεις να κρυώσει για μισή ώρα.
  6. Ανακατεύεις τη μαρμελάδα με το κονιάκ, αλείφεις τη μηλόπιτα και πασπαλίζεις με τα τριμμένα καρύδια.

AΠΟ ΤΗ ΝΕΛΛΗ ΠΑΡΑΣΚΕΥΟΠΟΥΛΟΥ

Πρώτη δημοσίευση: Περιοδικό Αρμονία, τεύχος 150

Update: Απρίλιος 2016.