Απίθανα μυστικά και λύσεις στην κουζίνα

27.11.2015
6 τρόποι για να αντιμετωπίσεις συνηθισμένα προβλήματα όταν μαγειρεύεις.

«Το γυάλινο μπολ μυρίζει άσχημα...»

Διάλυσε 1 κουταλάκι μουστάρδα σκόνη σε 1 ποτήρι νερό, γέμισε με το μείγμα αυτό το μπολ και άφησέ το για τουλάχιστον 2 ώρες πριν το ξεπλύνεις καλά.

«Οι βραστές πατάτες δεν ξεφλουδίζουν εύκολα…»

Μόλις βράσουν οι πατάτες, βάλε τες αμέσως σε κρύο νερό για λίγα λεπτά.

«Η επιφάνεια της μπεσαμέλ στο παστίτσιο μαυρίζει και κάνει κρούστα…»

Άλειψε όλη την επιφάνεια του παστίτσιου με λίγο αγελαδινό βούτυρο και δεν θα ξαναδημιουργηθεί τέτοιου είδους πρόβλημα.

«Όταν ψήνω σπαράγγια πέφτουν ανάμεσα στη σχάρα και χαλάνε…»

Πριν ψήσεις τα σπαράγγια, ζεμάτισέ τα σε βραστό νερό για 1-2 λεπτά. Κατόπιν, πέρασέ τα σε ξύλινα καλαμάκια, λάδωσέ τα καλά και ψήσε τα στη σχάρα για 3-5 λεπτά, γυρίζοντάς τα όμως μόνο μία φορά.

«Οι πατάτες παράβρασαν και δεν τρώγονται…»

Μπορείς να «σώσεις» τις παραβρασμένες πατάτες φτιάχνοντας με αυτές πουρέ. Εναλλακτικά, μπορείς να τις ψήσεις στο φούρνο με αλατοπίπερο, μυρωδικά, ελαιόλαδο και χυμό λεμονιού ή να τις περάσεις για λίγο από το τηγάνι.

«Όταν αντικαθιστώ τη μαγιονέζα με γιαούρτι η συνταγή υστερεί σε γεύση…»

Αντικατάστησε τη μισή ποσότητα μαγιονέζας με στραγγιστό γιαούρτι και δώσε περισσότερη γεύση προσθέτοντας κατά περίπτωση και επιλογή ψιλοκομμένα ή τριμμένα μυρωδικά, όπως άνηθο, βασιλικός, μαϊντανός, κρεμμυδάκια, σκόρδο κ.ά.

Πρώτη δημοσίευση: Περιοδικό Αρμονία, τεύχος 160

Update: Νοέμβριος 2015.