Ένα καλό κοκτέιλ -ή... αναμειγνυολόγημα- ευφραίνει το πνεύμα, ενώ ταυτόχρονα ικανοποιεί και τις πέντε αισθήσεις: τη γεύση και την όσφρηση κυρίως, αλλά και την αφή, με τα δάχτυλα να αγγίζουν ή και να χαϊδεύουν το νοτισμένο ποτήρι, την ακοή χάρις στο κροτάλισμα του πάγου ή την ανάδευση του ποτού, αλλά και την όραση κάνοντας τη σωστή παρουσίαση must!
Απόλαυση ως την τελευταία γουλιά
«Ως κοκτέιλ ορίζουμε την ανάμειξη δύο ή περισσότερων ποτών από τα οποία το ένα τουλάχιστον πρέπει να είναι αλκοολούχο» εξηγεί ο μπάρμαν Γιάννης Σαμαράς.«Βέβαια σήμερα εκτός από αλκοόλ μπορεί να περιέχουν και ένα ή περισσότερα ποτά mixer όπως για παράδειγμα σόδα, φρουτοχυμούς, αλλά και πάγο, ζάχαρη, μέλι, γάλα, κρέμα γάλακτος αρωματικά βότανα!».
Το μεγάλο μυστικό!
«Υπάρχει μια βασική συνταγή με αναλογίες υλικών που πρέπει να ακολουθηθούν, όμως καθοριστικό ρόλο παίζουν η ποιότητα των υλικών, το “χέρι” αυτού που το φτιάχνει, καθώς και η μεθοδολογία που ακολουθεί», μας λέει ο κ. Σαμαράς. «Κι όταν λέμε ποιότητα υλικών, κατά κύριο λόγο αναφερόμαστε στα ποτά: τη μάρκα, την παλαιότητά τους, αν είναι “φρεσκοανοιγμένα”, από που τα προμηθευτήκαμε, πόσο εκτεθειμένα ήταν στη ζέστη. Οι δε, χυμοί είναι προτιμότερο να είναι φρεσκοστυμμένοι από φρούτα φρέσκα και στη σωστή ωρίμανση».
Μην υποτιμάς τον πάγο
«Η ποιότητα του πάγου έχει καθοριστική σημασία! Τα παγάκια που έχουν μείνει καιρό στην κατάψυξη σίγουρα θα έχουν πάρει μυρωδιές και θα χαλάσουν τη γεύση. Προσωπικά πιστεύω ότι είναι δύσκολο να φτιάξουμε καλά παγάκια στο σπίτι, οι ειδικοί χρησιμοποιούν παγομηχανές με ειδικά φίλτρα νερού ώστε ο πάγος τους να λιώνει πιο αργά και να είναι διάφανος. Λίγο καλύτερη ποιότητα μπορούμε να επιτύχουμε χρησιμοποιώντας νερό εμφιαλωμένο ή φιλτραρισμένο. Ο πάγος αποτελεί μέρος των υλικών γι΄ αυτό έχει σημασία η καλή ποιότητά του και η ποσότητά του. Κι ακόμη αν θα μπει θρυμματισμένος ή ολόκληρος ανάλογα με το κοκτέιλ. Δεν μπαίνει μόνο για να παγώσει τα υλικά αλλά και για να ισορροπήσει τις γεύσεις, καθώς ένα ποσοστό του λιώνει προβλεπόμενα και επιθυμητά».
Φρούτα, για ντεκόρ και γεύση
Ο χυμός των φρούτων -ειδικά των εσπεριδοειδών (λάιμ, πορτοκάλι, λεμόνι)- είναι απαραίτητο συμπλήρωμα ενώ συχνά χρησιμοποιούνται για να δημιουργήσουμε παραλλαγές του ίδιου κοκτέιλ. «Το σωστό κόψιμο των φρούτων έχει σημασία. Συνήθως, ειδικά τα λάιμ, τα κόβουμε σε σχήμα wedge –σφήνα (δηλαδή τα κόβουμε κατά μήκος στη μέση και στη συνέχεια το καθένα κομμάτι κατά μήκος στα τρία, το σύνολο έξι κομμάτια). Για να τα στερεώσουμε στα χείλη του ποτηριού τα κόβουμε σε ροδέλες, ενώ με τις φλούδες (peel) των εσπεριδοειδών μπορούμε να αρωματίσουμε κάποια είδη κοκτέιλ. Αν θέλουμε τα αιθέρια έλαια να “αποκαλύψουν” όλη τους τη δύναμη στο κοκτέιλ μας, τα αναφλέγουμε! Αναδιπλώνουμε τη φλούδα με την εξωτερική μεριά προς τα μέσα και με ένα σπίρτο τη φλαμπάρουμε προσεκτικά πριν την βάλουμε στο κοκτέιλ».
Ποιο ποτήρι, ταιριάζει πού!
«Πιστεύω ότι ο τύπος του ποτηριού δεν πρέπει να είναι δεσμευτικός. Η φαντασία, ο αυτοσχεδιασμός και η δημιουργική έμπνευση είναι αυτά που κάνουν τη διαφορά. Ενημερωτικά λοιπόν οι βασικοί τύποι ποτηριών είναι τα:
- Old fashion: κοντό ποτήρι που σερβίρουμε συνήθως το ουίσκι με πάγο αλλά μπορεί να φιλοξενήσει και ντάκιρι ή μαργαρίτα.
- Long drink: είναι ψηλό –όπως το ποτήρι του νερού και σερβίρουμε συνήθως quick mix κοκτέιλ, ποτό δηλαδή με πάγο και σόδα ή τόνικ ή χυμό.
- Mαρτίνι: τριγωνικό, ιδανικό για μαργαρίτα και φυσικά μαρτίνι.
- Sombrero: με σχήμα που μοιάζει με το ομώνυμο καπέλο, για μαργαρίτα και ντάκιρι.
- Hurricane: ψηλό ποτήρι που στολίζεται με ομπρελίτσες και μεγάλα κομμάτια φρούτων για pina colada, εξωτικά κοκτέιλ φρούτων και χυμούς.
- Flute: χαρακτηριστικά ψηλά ποτήρια για κοκτέιλ σαμπάνιας.
- Kουπέ: τα παλαιότερα ανοιχτά ποτήρια της σαμπάνιας, στα οποία μπορούμε να σερβίρουμε dry μαρτίνι, μαργαρίτα, ντάκιρι».
Κοκτέιλ με έμπνευση & ιστορία
Ντάκιρι (daiquiri)
Το καλοκαίρι δεν τελειώνει ποτέ!
- 50 ml ρούμι
- 30 ml χυμό λάιμ
- 15 ml ζάχαρη σιρόπι (2 μέρη νερό και ένα ζάχαρη ή 1:1 αν το θέλουμε πιο γλυκό, ανακατεύουμε χωρίς να το βράσουμε)
- παγάκια
Χτυπάμε καλά τα υλικά σε σέικερ, σουρώνουμε και σερβίρουμε.
Παραλλαγές: * Με φράουλες, ρίχνουμε στο σέικερ 3-5 φράουλες και μετά τις πολτοποιούμε με το γουδοχέρι. Προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά, χτυπάμε, σουρώνουμε και σερβίρουμε.
*Τύπου γρανίτα, με φρούτα π.χ. καρπούζι, πεπόνι, μπανάνα, ανανά: Βάζουμε τα υλικά και τα φρούτα της επιλογής μας σε μπλέντερ με μπόλικο πάγο και χτυπάμε σε χαμηλή ταχύτητα αρχικά για 10΄΄ και μετά σε υψηλή ώσπου να ομογενοποιηθούν.
Ντάκιρι του Χέμινγουεϊ
ή αλλιώς Papa doble
Το 1932 ο Έρνεστ Χέμινγουεϊ, διάσημος πλέον, εγκαταστάθηκε στην Κούβα περνώντας τον καιρό του ψαρεύοντας, γράφοντας και... πίνοντας στο μπαρ “El Floridita” ιδιοκτησίας του Constantino Ribalaigua του επονομαζόμενου “Βασιλιά του ντάκιρι”. Ο τελευταίος βλέποντας τον διάσημο συγγραφέα να παραγγέλνει το ντάκιρι διπλό και γνωρίζοντας ότι υπέφερε από διαβήτη εμπνεύστηκε την παρακάτω παραλλαγή της αρχικής συνταγής- χωρίς σιρόπι και σε διπλή δόση- και της έδωσε φυσικά το όνομά του.
- 80 ml ρούμι
- 20 ml χυμό λάιμ
- 15 ml φρέσκο χυμό γκρέιπφρουτ
- 10 ml λικέρ μαρασκίνο
- παγάκια
Βάζουμε τα υλικά σε σέικερ, χτυπάμε καλά, σουρώνουμε και σερβίρουμε.
Μοχίτο (mojito)
Δροσερό και αρωματικό
- 50 ml ρούμι
- 60 ml σόδα
- 6-8 φυλλαράκια δυόσμο
- 3 wedge (σφήνες) λάιμ ή το χυμό μισού λάιμ, περίπου 15 ml
- 10 ml μαύρη ζάχαρη ή 15 ml σιρόπι ζάχαρης
- τριμμένο πάγο
Σε ένα ψηλό ποτήρι πολτοποιούμε τα υλικά με ένα γουδοχέρι (εκτός από το ρούμι και τη σόδα). Προσθέτουμε το ρούμι και τριμμένο πάγο, αναδεύουμε και γεμίζουμε με σόδα.
Cosmopolitan
Απλώς κοσμοπολίτικο
- 50 ml βότκα citrus
- 15 ml λικέρ πορτοκάλι (τύπου κουαντρό)
- 20 ml χυμό λάιμ
- 10 ml χυμό κράνμπερι
- παγάκια
Χτυπάμε στο σέικερ, σουρώνουμε και αρωματίζουμε με φλούδα πορτοκαλιού.
ΑΠΟ ΤΗ ΛΕΤΙΤΣΙΑ ΜΟΥΣΤΑΚΗ
Πρώτη δημοσίευση: Περιοδικό Αρμονία, τεύχος 133
Επικαιροποίηση: Ιούλιος 2015.