Αρνάκι και κατσικάκι: Μπορεί να αποτελέσουν το κύριο γεύμα της επόμενης ημέρας, αφού τα ζεστάνεις ξανά. Τρώγονται και κρύα, εάν τους αφαιρέσεις πέτσες και ορατά λίπη, τα κόψεις σε λεπτές φετούλες και τους προσθέσεις λίγη σάλτσα της προτίμησής σου (π.χ. μουστάρδας). Εναλλακτικά τα ψιλοκόβεις και τα φτιάχνεις κρεατόπιτα με φύλλο ή τα προσθέτεις σε ομελέτες, ρύζι ή ζυμαρικά αλλά και ως γέμιση σε σάντουιτς ή πίτα, αραβική ή ελληνική.
Κουλουράκια και μπισκότα: Αν έχουν πάρει υγρασία, τα θρυμματίζεις, τα ανακατεύεις με γιαούρτι ή παγωτό και τα απολαμβάνεις ως παγωμένο επιδόρπιο.
Κρασί χύμα: Το αποθηκεύεις σωστά. Φτιάχνεις σάλτσες για σαλάτες λαχανικών. Το προσθέτεις σε μαρινάτες. Το χρησιμοποιείς σε πιάτα με χοιρινό, κοτόπουλο ή θαλασσινά.
Λαχανικά βρασμένα: Τα ενισχύεις με λίγο κρεμμύδι ή πράσο και τα κάνεις σούπα.
Ρύζι βρασμένο: Το ανακατεύεις με γιαούρτι και το φτιάχνεις σαλάτα με βρασμένα λαχανικά και αβγά ή αλλαντικά. Το ζεσταίνεις ξανά και του προσθέτεις σάλτσα ή τριμμένο τυρί. Το σερβίρεις με μυρωδικά ως γαρνιτούρα κρέατος, μπιφτεκιού ή ψαριού.
Ψωμί: Το κάνεις σκορδόψωμο ή το ψήνεις στο φούρνο με τυρί. Φτιάχνεις φρυγανιές ή παξιμάδια. Τα βάζεις στην κατάψυξη και τα χρησιμοποιείς αργότερα για κρουτόν ή για γέμιση.
Έμειναν πολλά κόκκινα αβγά; Μην τα πετάξεις
Κανένα πρόβλημα! Καθάρισέ τα από τα τσόφλια και…
- Βάλε τα ως γέμιση σε σάντουιτς, τορτίγιες, πίτες για σουβλάκι, πιροσκί με κιμά, ρολό κιμά κ.ά.
- Πρόσθεσέ τα σε σαλάτες λαχανικών, φτιάξε σαλάτα του σεφ και ρώσικη σαλάτα, παρασκεύασε ντιπ με γιαούρτι ή μαγιονέζα.
- Χρησιμοποίησέ τα σε φαγητά που απαιτούν ήδη βρασμένα αβγά ή συνόδευσε με αυτά σπανάκι, όσπρια, ρύζι και ζυμαρικά.
- Κάνε αβγοσαλάτα: τα λιώνεις με πιρούνι και τα αναμειγνύεις με μαγιονέζα, κρεμμυδάκι, καλαμπόκι, κάππαρη και αλατοπίπερο.
- Γέμισέ τα: τα κόβεις προσεκτικά στη μέση, αφαιρείς τους κρόκους, τους λιώνεις και τους αναμειγνύεις με ψιλοκομμένες αντσούγιες ή τόνο, λεμόνι, ελαιόλαδο και αλατοπίπερο. Με το μείγμα αυτό γεμίζεις κατόπιν τα ασπράδια.
- Φτιάξε τα τουρσί με ξίδι από κόκκινο κρασί, ελαιόλαδο και μυρωδικά.
Προσοχή! Όσα αβγά έχουν απορροφήσει βαφή στο εσωτερικό τους δεν πρέπει να καταναλώνονται.
Έβαλα τ’ ασπράδια, έμειναν οι κρόκοι! Τι τους κάνω;
ΕΞΥΠΝΗ ΙΔΕΑ! Αν σε κάποια συνταγή χρησιμοποίησες μόνο ασπράδια αβγών και σου περίσσεψαν αρκετοί κρόκοι, βάλε τους κρόκους σε δοχείο, πρόσθεσε 1 κουταλάκι ζάχαρη ή 1 κουταλάκι αλάτι για κάθε 6 κρόκους, ανακάτεψε πολύ ελαφρά, κλείσε το δοχείο αεροστεγώς και τοποθέτησέ το στην κατάψυξη. Χρησιμοποίησε τους κρόκους που περιέχουν ζάχαρη για την παρασκευή γλυκισμάτων που θέλουν ψήσιμο, ενώ αυτούς με το αλάτι σε σάλτσες που απαιτούν αβγό για να δέσουν.