Θα χρειαστείς 2-3 ώριμα αλλά όχι παραγινωμένα αβοκάντο, αν είναι προέλευσης Κρήτης ακόμα καλύτερα. Τα κόβεις στη μέση και βγάζεις τα κουκούτσια τους.
Με ένα κουταλάκι του γλυκού αφαιρείς τη σάρκα τους, τη λιώνεις με πιρούνι και προσθέτεις χυμό από 1 γλυκολέμονο (lime), ¼ φλιτζάνι κρεμμύδι ψιλοκομμένο και 1 μικρή καυτερή πιπεριά χωρίς τους σπόρους. Προσθέτεις λίγο χοντρό θαλασσινό αλάτι και ανακατεύεις απαλά.
Το γουακαμόλε τρώγεται με διάφορους τρόπους, ωστόσο είναι εξαιρετικά νόστιμο ως ντιπ με ψημένες αραβικές πίτες, νάτσος ή κριτσινάκια.