Έξυπνο τρικ: Φτιάξε σάλτσα από τη σούπα που περίσσεψε

06.02.2015
Περίσσεψε σούπα, δε φτάνει για περισσότερες από μια μερίδες και δε ξέρεις τι να την κάνεις; Όσο κι αν σου φαίνεται απίστευτο, μπορείς να τη χρησιμοποιήσεις για να φτιάξεις υπέροχη σάλτσα ζυμαρικών!

Στην πραγματικότητα η σάλτσα ζυμαρικών κι η σούπα έχουν πολλά περισσότερα κοινά από όσα μπορείς να φανταστείς, τόσο γευστικά, όσο κι αναφορικά με τα υλικά που περιέχουν. Είτε πρόκειται για κρεατόσουπα, ντοματόσουπα, είτε για σούπα λαχανικών, πάψε να σκέφτεσαι πως πρόκειται για σούπα και μετάτρεψέ τη σε μια γευστικότατη σάλτσα. Με αυτό τον τρόπο και δεν πετάς τίποτα και δε νιώθεις πως τρως αποφάγια αφού ετοιμάζεις ένα νέο εντελώς διαφορετικό πιάτο! Πώς θα το κάνεις;

5 συμβουλές για να μετατρέψεις τη σούπα σε σάλτσα ζυμαρικών

1. Δεν κάνουν όλες οι σούπες για σάλτσα: Οι αυγοκομμένες, ή οι σούπες με θαλασσινά (εκτός κι αν κάνεις ριζότο ή ζυμαρικά του ψαρά) και όσες περιέχουν ρύζι δεν θα δώσουν τόσο γευστικές σάλτσες. Εκτός από αυτές όλες οι άλλες σούπες μπορούν εύκολα να μετατραπούν σε σάλτσα. Οι καταλληλότερες είναι οι σούπες λαχανικών ή οι κρεατόσουπες.

2. Βράσε το ζωμό να εξατμιστεί: Βάλε λίγο από το ζωμό της σούπας σε μια κατσαρολίτσα και άσε τον να βράσει μέχρι να εξατμιστεί αρκετό από το ζουμάκι του. Αυτό θα βοηθήσει αφενός να γίνει πιο πηχτή η σάλτσα σου κι αφετέρου να "δέσουν" όλα τα αρώματα και η γεύση του.

3. Κάνε πολτό και ζέστανε: Αν η σούπα σου έχει αρκετά λαχανικά μπορείς να την πολτοποιήσεις και μετά να τη ζεστάνεις σε χαμηλή φωτιά, αναατεύοντας χαλαρά.

4. Ρίξε λίγο νεράκι από ζυμαρικά για να δέσει: Το νεράκι από τα ζυμαρικά περιέχει άμυλο κι ως εκ τούτου θα βοηθήσει το ζουμάκι σου να δέσει.

5. Δοκίμασέ τη πριν βάλεις μέσα τα ζυμαρικά: Πιθανότα να χρειάζεται λίγο αλατοπίπερο ή μπαχαρικά και καρυκεύματα για να γίνει η σάλτσα σου πιο γευστική. Δοκίμασέ τη και μόλις είσαι σίγουρη πως η γεύση της είναι η ιδανική, ρίξε μέσα τα βρασμένα λαχανικλα, ανακάτεψε και voila!

Συμπέρασμα:

Δεν πετάμε τίποτα! Βάλε την σούπα που περίσσεψε στην κατάψυξη σε μεριδούλες και χρησιμοποίη΄σε τη για να φτιάξεις ένα εύκολο και γρήγορο γεύμα. Μπορεί να γίνει σάλτσα για ζυμαρικά στο άψε σβήσε!

Από τη Δήμητρα Γκούντρα