Φρέσκα και μπαγιάτικα αβγά μπερδεύονται πολλές φορές μεταξύ τους στις θήκες του ψυγείου.
Υπάρχει, όμως, το κλασικό «αναγνωριστικό» κόλπο με το ποτήρι και το αλατόνερο.
Γεμίζουμε κατά τα 3/4 ένα ποτήρι με νερό, προσθέτουμε μπόλικο αλάτι και βάζουμε μέσα το αβγό. Αν είναι μίας εβδομάδας, θα αρχίσει να ανασηκώνεται.
Το μπαγιάτικο επιπλέει και βγένει έξω από το νερό.
Επίσης, Mπορούμε να διαπιστώσουμε τη φρεσκάδα ενός αβγού σπάζοντάς το σε ένα πιάτο. Αν είναι φρέσκο (μέχρι 3 ημερών), ο κρόκος του παραμένει φουσκωτός και το ασπράδι του σφιχτό.
Aν είναι μίας εβδομάδας, ο κρόκος του είναι κάπως επίπεδος και το ασπράδι του ημίρρευστο. Στο μπαγιάτικο αβγό, ο κρόκος είναι επίπεδος και το ασπράδι νερουλό.