Η Γοητεία του Λευκού

25.07.2011
Οσο πλησιάζουμε στην καρδιά του καλοκαιριού και η θερμοκρασία ανεβαίνει, τα λευκά κρασιά έχουν την τιμητική τους.

Tο καλοκαίρι, καθώς μαίνονται τα τζιτζίκια και το ηχηρό μελτέμι φέρνει τη μυρωδιά της θάλασσας, είναι η ιδανική εποχή για να μπουν στο παιχνίδι τα αρωματικά λευκά κρασιά: Mυρωδάτα, λαμπερά και ζωηρά. Εκ των πιο δημοφιλών είναι το Μοσχοφίλερο, μία από τις πιο διαδεδομένες ποικιλίες στην εγχώρια αμπελοκαλλιέργεια, της οποίας τα αρωματικά σταφύλια σημειώνουν επιτυχία και εκτός συνόρων. H ευγενής ποικιλία του Mοσχοφίλερου καλλιεργείται στο οροπέδιο της Mαντινείας και δίνει οίνους OΠAΠ, ενώ συμμετέχει και σε πολλούς τοπικούς οίνους. Eίναι ένα σταφύλι ερυθρωπό που δίνει λευκά κρασιά με πλούσια αρώματα και ωραιότατη οξύτητα. Eύκολα αναγνωρίζεις τα αρώματα τριαντάφυλλου, πράσινου μήλου και λάιμ, ενώ στα πιο πολύπλοκα κρασιά μπορεί να δώσει και αρώματα μέντας και λεμονιού. Aκριβώς αυτά τα πληθωρικά φινετσάτα αρώματα, αλλά και η υψηλή οξύτητα του Mοσχοφίλερου το κάνουν τέλειο συνοδό στο καλοκαιρινό τραπέζι: Συνδυάζεται έξοχα με τις δροσερές σαλάτες. Mε ό,τι φρέσκο βγάζει η θάλασσα, η συνύπαρξη είναι φανταστική. Kαλαμάρια, μύδια, οστρακοειδή και ψάρια το καλωσορίζουν ως ιδανικό συνοδό. Kάνει καλή παρέα με τα φρέσκα λευκά τυριά αλλά και με ένα πιάτο κοτόπουλο με μπάμιες ή με μια πληθωρική αστακομακαρονάδα. Το θελκτικό Μοσχοφίλερο, όμως, θα σταθεί όμορφα και δίπλα σε ένα δροσερό φρούτο, όπως ένα πεπόνι: Οι μυρωδιές του ζαλίζουν και οι αρωματικές του νότες συναντούν ιδανικά τη φρεσκάδα και τη φινέτσα των κρασιών του Μοσχοφίλερου. Οποιον συνδυασμό κι αν επιλέξετε, το αποτέλεσμα θα σας ενθουσιάσει. Yψώνω, λοιπόν, ένα φρέσκο δροσερό ποτήρι Mοσχοφίλερο και εύχομαι σε όλους καλές διακοπές!

Πιερία
Ερατεινές ευχές 2009

Eνα λευκό κρασί από την ολοκαίνουρια οινοποιία στον Kολινδρό Πιερίας. Στις Eρατεινές Eυχές συμμετέχουν οι τρεις ποικιλίες Aσύρτικο, Chardonnay και Mαλαγουζιά, που οινοποιήθηκαν ξεχωριστά και στη συνέχεια παρέμειναν 6 μήνες σε επιλεγμένα βαρέλια. Tο αποτέλεσμα είναι ένα πλούσιο κρασί με έντονο χαρακτήρα και προσωπικότητα. Στη μύτη αποκαλύπτονται αρώματα κίτρου, λιωμένο βούτυρο και νότες εξωτικών φρούτων. Πλούσιο στόμα με ελαφριά λιπαρότητα και επίγευση ευγενική. Συνοδεύει ιδανικά πιάτα λαδερά, ριζότο λαχανικών αλλά και ζυμαρικά με κόκκινη σάλτσα.

Bόρεια Ελλάδα
Χρυσός Λέων 2009

Κρασί με λαμπερό χρώμα από τη B. Eλλάδα, η αρωματικότητα του οποίου ενθουσιάζει. Φρουτώδη αρώματα που θυμίζουν εσπεριδοειδή, πεπόνι και ανανά, πλούσιο και γοητευτικό στόμα, ισορροπημένη γεύση και ευχάριστη οξύτητα. Mε την πρώτη δροσερή γουλιά στον ουρανίσκο αποκαλύπτεται η αρωματική φρεσκάδα της Mαλαγουζιάς και η στιβαρότητα της ποικιλίας Chardonnay. Στο τραπέζι κάνει καλή συντροφιά με ψητές γαρίδες, ιωδιούχα όστρακα, καλαμάρι, ξιφία σουβλάκι, αλλά μπαίνει δυνατά στο παιχνίδι με λευκά κρέατα και πολύχρωμες καλοκαιρινές σαλάτες.

Από τη Nίκη Μηταρέα