Τα Chardonnay της Καλιφόρνια

11.04.2011

Αρωματικά και ιδιαίτερα πληθωρικά, τα «αμερικάνικα» είναι ιδιαίτερα προσφιλή διεθνώς

Robert Mondavi Carneros Chardonnay

Η οικογένεια Mondavi ανέδειξε τα κρασιά της Καλιφόρνια και ταύτισε το όνομά της με την παραγωγή τους. Το κρασί της προέρχεται από την περιοχή Carneros, που φημίζεται για τα εξαιρετικά Chardonnay της. Χαρακτηρίζεται από αρώματα λευκόσαρκων φρούτων με έμφαση στο ροδάκινο και στο μήλο. Στο στόμα, είναι γεμάτο, με γεύσεις βανίλιας και ξηρών καρπών και με επίγευση που διαρκεί.

Hess Collection Chardonnay

Το Mount Veeder της Napa Valley είναι γνωστό για την παραγωγή ποιοτικών κρασιών λόγω της ιδιαιτερότητας του ορεινού μικροκλίματος. Είναι ένα αντιπροσωπευτικό κρασί της περιοχής, που διακρίνεται από αρώματα ροδάκινου, βερίκοκου, ξηρών καρπών, αποξηραμένων φρούτων και καραμέλας βουτύρου. Στο στόμα, είναι πλούσιο, με γεύσεις καραμελωμένων φρούτων και βανίλιας, και έχει πολύ μακρά επίγευση.

Kendall-Jackson Grand Reserve

Ιδιαίτερα δημοφιλής στην Αμερική, με πωλήσεις εκατομμυρίων φιαλών, η Kendall-Jackson παράγει διαφόρων επιπέδων κρασιά, από απλά καθημερινά μέχρι αρκετά ακριβά. Το Grand Reserve Chardonnay ανήκει σε μια μεσαία κατηγορία. Στη μύτη, είναι κομψό με αρώματα λεμονιού, λάιμ, γκρέιπφρουτ, ανανά, μάνγκο και βανίλιας. Στο στόμα, είναι πλούσιο με κρεμώδη υφή και έντονη τη γεύση του βαρελιού.

Monterra Chardonnay

Τα κρασιά Monterra, που παράγονται στην περιοχή Monterey County της Καλιφόρνια, διακρίνονται για την πολύ καλή σχέση ποιότητας - τιμής. Ενα από τα πιο αντιπροσωπευτικά δείγματα είναι το Chardonnay, που χαρακτηρίζεται από αρώματα ροδάκινου, μήλου, βανίλιας και τροπικών φρούτων. Στο στόμα, είναι πληθωρικό, με γεύσεις ροδάκινου και ξηρών καρπών.

Ridge Monte Bello

Το Monte Bello Chardonnay είναι η «ναυαρχίδα» των λευκών κρασιών του κτήματος που αγόρασαν τέσσερις φίλοι το 1950, ξεκινώντας τότε μια ερασιτεχνική οινοπαραγωγή. Χαρακτηρίζεται από αρώματα ώριμου αχλαδιού, ανθών πορτοκαλιάς και λεμονιάς, βανίλιας, ξηρών καρπών και φρεσκοψημένου τσουρεκιού. Στόμα πληθωρικό, γεμάτο, αλλά απόλυτα κομψό και με παρατεταμένη επίγευση.

Mαρiα Πετράκη