Drink pink:ανακάλυψε τη ροζέ μαγεία

08.03.2011
Είναι δροσερά, γοητευτικά, ροδαλένια και μοσχοβολάνε. Επιπλέον, αντέχουν την πίεση και μπορούν να σταθούν αξιοπρεπώς σε κάθε περίσταση.

Για τα ροζέ κρασιά ο λόγος. Για πολλά χρόνια βρίσκονταν στο περιθώριο αφού οι γκουρού του κρασιού τα θεωρούσαν κάπως παρακατιανά. Τα τελευταία χρόνια αυτό αλλάζει γοργά, με αποτέλεσμα να μιλάμε για «ροζέ ρεύμα». Αιτίες η στροφή σε εξωτικές γαστρονομίες, η μόδα που πια επηρεάζει τα πάντα, το μάτι που πολλές φορές πάει να ξεπεράσει τον ουρανίσκο, αλλά και η αισθητή βελτίωση της ποιότητάς τους.

Ως κρασί που βρίσκεται ανάμεσα στο λευκό και στο κόκκινο, έχει συμπεριφορά που θα την χαρακτηρίζαμε «επηρεασμένη»: Πίνεται δροσερό, όχι όμως τόσο κρύο όσο το λευκό. Οι τανίνες του είναι συνήθως μαλακές, έχει αρκετές φορές ικανοποιητική οξύτητα, ενώ η γεύση του ξεφεύγει από τη φρουτώδη, πληθωρική των αρωματικών ποικιλιών των λευκών κρασιών και γίνεται πιο στιβαρή, πιο πλούσια και ευγενική, γέρνοντας λίγο προς τα κόκκινα κρασιά. Ιδιαίτερη περίπτωση αποτελούν τα ροζέ αφρώδη, των οποίων η γοητεία γίνεται μεγαλύτερη με το παιχνίδισμα που κάνουν οι φυσαλίδες.

Τα ροζέ, ως ξηρά, τραγανά και σπινθηροβόλα, συνοδεύουν θαλασσινά και καπνιστά ψάρια, ενώ, ως γλυκά, κάνουν παρέα με φρούτα, πανακότες, ανοιχτόχρωμες σοκολάτες και γλυκά του κουταλιού. Τα ροζέ από Μοσχοφίλερο είναι από τα πλέον διαυγή, κρυστάλλινα και ροδαλά ενώ η τριανταφυλλένια αίσθησή τους συνοδεύει ελαφριά πιάτα, απλές μακαρονάδες και φρούτα. Τα ροζέ από Syrah βγαίνουν με έντονα χρώματα, σχεδόν κόκκινα, πληθωρικά στον χαρακτήρα, πλούσια και με αρώματα που μοιάζουν στα κόκκινα. Συνοδεύουν λευκά κρέατα, τυριά και αλλαντικά ώς και κόκκινα ψητά κρεατικά. Τα ροζέ από Cabernet Sauvignon έχουν ιδιαίτερα έντονο χρώμα αλλά και στιβαρό σώμα, υψηλές οξύτητες και ελαφρώς διακριτές τανίνες. Μπορούν να συνοδεύσουν λαδερά, μαγειρευτά, έντονα θαλασσινά και τυριά.

Τα ροζέ από Ξινόμαυρο μοιάζουν λίγο με αυτά του Cabernet, με υψηλές οξύτητες και επιθετικά χαρακτηριστικά και έτσι μπορούν να συνοδεύσουν κόκκινα κρεατικά, πλούσια κοκκινιστά και κατσικίσια τυριά.

Από τα ωραιότερα ροζέ που κυκλοφορούν στην ελληνική αγορά είναι το Βιβλία Χώρα και ο Οβηλος από Syrah, το Ροζέ Παπαϊωάννου από Αγιωργίτικο, το Ροζέ του Φεγγαριού από Αγιωργίτικο, ο Ροδανθός από Ξινόμαυρο-Merlot, οι Ακακίες από Ξινόμαυρο και ο Αμέθυστος από Cabernet-Merlot.

...and more
Σονέτο Gentilini

Ενα κρασί με φαντασία έρχεται από την Κεφαλονιά και την οινοποιία Gentilini. Το Σονέτο Gentilini Λευκό δημιουργείται από την τοπική κεφαλονίτικη ποικιλία Τσαούσι σε συνδυασμό με Ροδίτη και Sauvignon Blanc. Δροσερό, ευχάριστο και ιδιαίτερα αρωματικό, ξεχειλίζει από αρώματα εσπεριδοειδών και τροπικών φρούτων και είναι ιδανικό για να το απολαύσετε μόνο του, ως απεριτίφ, ή για να συνοδεύσετε σαλάτες και ελαφριά καλοκαιρινά πιάτα. Το Σονέτο Gentilini Ερυθρό προέρχεται από το πάντρεμα του ελληνικού Αγιωργίτικου με το κοσμοπολίτικο Syrah. Ενα κρασί πλούσιο και μεστό, με ιδιαίτερα βελούδινο χαρακτήρα και σύνθετα αρώματα κόκκινων φρούτων, πιπεριού, βανίλιας και μόκας, ενδείκνυται για πλήθος γευστικών συνδυασμών με βάση το κρέας.

Από τoν Νίκο Μαούνη