Η επιστροφή του ροζέ

18.07.2011
Εχει και το κρασί τον τρίτο δρόμο του και αυτός είναι βαμμένος με χρωμα ροζέ. Φέτος ακόμη περισσότερο.

Η ανερχόμενη «μόδα» στον κόσμο του κρασιού ακούσει στο όνομα ροζέ. Δεν το λέμε εμείς, ούτε η ανοιξιάτικη διάθεσή μας που ταιριάζει απόλυτα με το χρώμα του, αλλά πρόσφατα διεθνή στοιχεία που αφορούν τις πωλήσεις του ροζέ κρασιού στην παγκόσμια αγορά. Στην Ελλάδα, το ροζέ κρασί περιέβαλλε μια προκατάληψη και δεν έχαιρε εκτίμησης στο τραπέζι μας. Ωστόσο, αυτή η καχυποψία που συνόδευε τα ροζέ κρασιά και οδηγούσε στην περιστασιακή τους κατανάλωση τείνει να εξαλειφθεί. Φρόντισαν οι οινοπαραγωγοί που περιβάλλουν με ιδιαίτερη φροντίδα τα ροζέ κρασιά αντίστοιχη με αυτή που δίνουν στα ντελικάτα λευκά και στα πολύπλοκα ερυθρά. Αλλωστε, για την οινοποίηση του ροζέ οίνου απαιτούνται ερυθρά σταφύλια και φυσικά εμπειρία και γνώση. Οι ελληνικές ποικιλίες από τις οποίες φτιάχνονται τα ροζέ κρασιά είναι κυρίως το Ξινόμαυρο Μοσχοφίλερο και το Αγιωργίτικο. Το άρωμά τους είναι συνήθως φρουτώδες και θυμίζει φράουλα, μούρα, βατόμουρα, ενώ η γεύση τους χαρίζει αίσθηση φρεσκάδας και δροσιάς. Είναι ο οινικός μπαλαντέρ που ταιριάζει από τα λαδερά φαγητά της ελληνικής κουζίνας, τα ζυμαρικά της ιταλικής έως τα πιάτα της κινέζικης. La vie est rose!