Ακόμα μία από τις αισθήσεις μας έχει σημαντικό ρόλο στην επιλογή ενός κρασιού. Η αίσθηση της όσφρησης. Δεν υπάρχει άρωμα στο κρασί που να μην το γνωρίζουμε, πρέπει όμως να το ανακαλέσουμε στη μνήμη μας. Αφού γεμίσουμε μέχρι τη μέση το ποτήρι με κρασί το ανακινούμε ελαφρά.Βάζουμε τη μύτη μας στο χείλος του ποτηριού και μυρίζουμε το κρασί μας αργά και σταθερά, όπως θα μυρίζαμε ένα λουλούδι. Τα φρέσκα κρασιά διαθέτουν απλά αρώματα λουλουδιών και φρούτων. Τα παλαιωμένα κρασιά φημίζονται για το «μπουκέτο» τους, μία σύνθεση αρωμάτων πιο περίπλοκη και ενδιαφέρουσα. Εδώ, εντοπίζουμε αρώματα σκούρων φρούτων του δάσους, αλλά και νότες μπαχαρικών, ξύλου και ξηρών καρπών, ακόμα και βανίλιας, από αυτά που έχει δηλαδή να προσφέρει το βαρέλι παλαίωσης. Συνήθως τα λευκά κρασιά αναδύουν αρώματα λευκών λουλουδιών και φρούτων, τα δε κόκκινα, αρώματα κόκκινων φρούτων, μπαχαρικών, νότες ξύλου και καπνού.
Ακόμα μία από τις αισθήσεις μας έχει σημαντικό ρόλο στην επιλογή ενός κρασιού. Η αίσθηση της όσφρησης. Δεν υπάρχει άρωμα στο κρασί που να μην το γνωρίζουμε, πρέπει όμως να το ανακαλέσουμε στη μνήμη μας.