Vive La Provence!

29.01.2015
Τα ροζέ κρασιά της Προβηγκίας, το case study της εμπορικής τους επιτυχίας και πώς τα καλύτερα οινοποιεία της περιοχής ξεπουλούν πριν από τον Δεκαπενταύγουστο.

Η Προβηγκία είναι μια περιοχή στη νότια Γαλλία. Το Μπαντόλ, που θεωρείται το κορυφαίο χωριό για την παραγωγή ροζέ αλλά και κόκκινων κρασιών, απέχει 70 χιλιόμετρα από τη μαρίνα του Σεν Τροπέ. Αυτό σημαίνει πως πολλοί εύποροι ιδιοκτήτες σκαφών αναζητούσαν κρασιά για τις κρουαζιέρες τους, κρασιά «εύκολα», δροσερά, με μέτριο αλκοόλ. Τα κρασιά τα οποία έβρισκαν σε αφθονία στις τοπικές κάβες και στα παντοπωλεία δεν ήταν ούτε τα λευκά ούτε τα κόκκινα. Ηταν τα ροζέ, που αποτελούσαν το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής των κτημάτων της περιοχής. Τα κρασιά αυτά αγαπήθηκαν από τους σκαφάτους του Μονακό, του Σεν Τροπέ και του Σαν Ρέμο γιατί τα απολάμβαναν είτε ως απεριτίφ είτε με πολλά ήδη φαγητού, καθώς έχουν μια μοναδική δυνατότητα να συνοδεύουν αρμονικά μεγάλη γκάμα πιάτων και αποτελούσαν τα ultimate party wines.

Κατευθυνόμαστε στο Domaine Ott. Το κτήμα αυτό θεωρούνταν ανέκαθεν ένα από τα κορυφαία (αν όχι το κορυφαίο) της περιοχής. Γι’ αυτό και η κορωνίδα του οίκου ήταν ένα από τα ακριβότερα κρασιά. Το κρασί αυτό εμφιαλώνεται σε μια φιάλη με μοναδικό σχήμα που μοιάζει με ψηλόλιγνο αμφορέα, κάνοντάς το μοναδικό στην εμφάνιση. Με τα χρόνια η φιάλη αυτή απέκτησε το prestige και το glamour των φανατικών οπαδών του, που ήταν από ηθοποιοί έως πρίγκιπες, πιλότοι της Formula 1, διάσημα μοντέλα και βαθύπλουτοι μεγιστάνες.

Ενα από τα κλασικά οινοποιεία της περιοχής είναι αυτό της Regine Sumeire, το La Tour de l’Eveque, στο Πιερφέ, το οποίο αντιπροσωπεύει το αρχετυπικό chateau provencal, καθώς αποτελείται από έναν παλιό πύργο χτισμένο σύμφωνα με την αρχιτεκτονική της Προβηγκίας, ανάμεσα σε κατάφυτους αρχαίους ελαιώνες, θάμνους από λεβάντα, θυμάρι και δενδρολίβανο και αμπελώνες που τροφοδοτούν την ετήσια παραγωγή του chateau. Η Regine είναι μια αεικίνητη maitresse-chef de cave. Παρότι παρακολουθεί πιστά τις εξελίξεις στη σύγχρονη οινοποιία και αμπελουργία, παραμένει σταθερή σε αρκετές παραδοσιακές τεχνικές, όπως το όργωμα με άλογα, το πάτημα των σταφυλιών σε ξύλινες πρέσες (basket press) από την Καμπανία ?με τις οποίες επιτυγχάνει πολύ πιο κομψά αποτελέσματα? και η επιμέρους οινοποίηση συγκεκριμένων ποικιλιών μέσα σε πήλινους αμφορείς! Το Petale de Rose είναι ένα από τα πιο ντελικάτα, ισορροπημένα και εύγευστα ροζέ της περιοχής. Ομως το ερυθρό Chateau la Tour de l’Eveque, το οποίο αποτελείται από τις ποικιλίες Cabernet Sauvignon και Syrah, είναι το κορυφαίο κρασί του οινοποιείου.

Η ροζέ επανάσταση

Στα πιο μοδάτα εστιατόρια των κορυφαίων καλοκαιρινών προορισμών υπάρχει πάντα ένα αξιοπρεπές απόθεμα εξαιρετικών ροζέ Προβηγκίας. Πιθανότερο είναι να σας δείξουν με περηφάνια τις φιάλες magnum (1,5 λτ.) και jeroboam (3 λτ.)!

Νικόλας Γιαννόπουλος