Το κρασί θέλει το κατάλληλο ποτήρι για να μπορέσει να αναδείξει τα αρώματα και τη γεύση του. Μάλιστα, ανάλογα με το αν έχουμε λευκό, κόκκινο ή ροζέ κρασάκι διαφέρει και το σχήμα και το μέγεθος του ποτηριού.
Ποιό είναι το καταλληλότερο ποτήρι κρασιού;
Απλό χωρίς σκαλίσματα: Όσο κι αν σου φαίνεται περίεργο το ποτήρι του κρασιού πρέπει να είναι απλό, χωρίς πολλά σκαλίσματα
Κολωνάτο ποτήρι: Καταλληλότερα είναι τα λεγόμενα κολωνάτα! Γιατί; Απλούστατα διότι μόνο έτσι δεν θα επηρεάζεται η θερμοκρασία του κρασιού μέσα στο ποτήρι. Τα ποτήρια αυτά τα κρατάμε από το λεπτό, ψηλό "πόδι".
Κλειστό ή ανοιχτό στόμιο;
Κόκκινο (ή ροζέ) κρασί: Ιδανικότερο είναι το ποτήρι με κλειστό στόμιο κι αυτό διότι συγκρατούνται τα αρώματα και το αλκοόλ.
Λευκό κρασί: Το λευκό κρασί πίνεται σε ποτήρι με ανοιχτό στόμιο για να απελευθερώνει τα αρώματά του.
Αφρώδης οίνος: Η σαμπάνια αλλά και το σαμπανιζέ κρασί πίνονται στα ειδικά μακρόστενα ποτήρια τύπου flute. Τα ποτήρια αυτά είναι κατάλληλα γιατί με το μακρόστενο σχήμα τους διατηρούν για περισσότερη ώρα τις φυσσαλίδες τους και την υφή τους.
Γλυκό κρασί: Για το γλυκό κρασί το καταλληλότερο ποτήρι είναι μικρό σε άνοιγμα και με μεσαίο άνοιγμα στην κορυφή.