Όταν το τσίπουρο συνάντησε το... γκουρμέ

31.07.2014
Όταν το επώνυμο του αυθεντικού τσίπουρου συναντάει το επώνυμο της αυθεντικής ελληνικής γαστριμαργικής απόλαυσης

Στο εστιατόριο Ηytra στην Στέγη Γραμμάτων & Τεχνών απολαύσαμε το Τσίπουρο Τσιλιλή, το επώνυμο του αυθεντικού τσίπουρου, σε συνδυασμό με τις μοναδικές δημιουργίες του Νίκου Καραθάνου και της δυναμικής ομάδας του σε ένα ειδικά διαμορφωμένο για τη περίσταση μενού που ‘μύριζε’ ελληνικό καλοκαίρι και έδενε αρμονικά με τη αγνή και βελούδινη γεύση του Τσίπουρου Τσιλιλή που το συνόδευε.

Η βραδυά ξεκίνησε με ένα aperitif με βάση το τσίπουρο Τσιλιλή, συνεχίστηκε με τσίπουρο Τσιλιλή χωρίς γλυκάνισο και στο επιδόρπιο η απόλαυση έφτασε στα ανώτατα επίπεδα με το μονοποικιλιακό απόσταγμα Τσιλιλή Μοσχάτο Αμβούργου, ίσως το πιο αρωματικό ελληνικό απόσταγμα. Η βραδιά έκλεισε με ένα digestif με βάση το τσίπουρο Τσιλιλή, ένα μοναδικό cocktail με την υπογραφή του Γιάννη Κοροβέση.

Το Τσίπουρο Τσιλιλή είναι το πρώτο που εμφιαλώθηκε στη Θεσσαλία, η οποία αποτελεί την πατρίδα του τσίπουρου με μακρά ιστορική παράδοση και την περιοχή με τη μεγαλύτερη παραγωγή τσίπουρου στη χώρα. Το τσίπουρο με γεωγραφική ένδειξη «Θεσσαλία» αποτελεί ένα αναγνωρισμένο προϊόν από την Ε.Ε με ιδιαίτερα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά.

Το Τσίπουρο Τσιλιλή παράγεται από σταφύλια αρωματικών ποιοτικών ποικιλιών, που καλλιεργούνται σε επιλεγμένους αμπελώνες της Θεσσαλικής γης κάτω από ελεγχόμενες συνθήκες με σεβασμό στον άνθρωπο και το περιβάλλον. Μετά την αλκοολική ζύμωση, τα στέμφυλα αποστάζονται σε μικρούς, ασυνεχείς, χάλκινους-ανοξείδωτους αποστακτήρες με χρήση ατμού, μέσα από μία υπομονετική και ενδελεχή διαδικασία.

Mόνο η «καρδιά» συλλέγεται, το μέρος δηλαδή του αποστάγματος που έχει τα πιο καθαρά, φινετσάτα αρώματα, βελούδινη γεύση και που είναι απαλλαγμένο από βλαβερές ουσίες, για να αποτελέσει το Τσίπουρο Τσιλιλή.

Το Τσίπουρο Τσιλιλή παίρνει δύο μορφές: μία Χωρίς Γλυκάνισο όπου κυριαρχούν τα ποικιλιακά αρώματα του σταφυλιού και μία Με Γλυκάνισο όπου τα πικάντικα αρώματα των ελληνικών βοτάνων προσδίδουν ένα παραδοσιακό χαρακτήρα

Το Απόσταγμα Τσιλιλή Μοσχάτο Αμβούργου

Το απόσταγμα σταφυλιού είναι ο ‘νεαρός ευγενής συγγενής’ του τσίπουρου και αποτελεί εξέλιξη του τελευταίου.

Παράγεται από την, ελληνική πλέον, ερυθρωπή ποικιλία σταφυλιού Μοσχάτο Αμβούργου που καλλιεργείται σχεδόν κατ’ αποκλειστικότητα στη Θεσσαλία.

Λαμπερό στην όψη, με έντονη αρωματική μύτη με φρουτώδη αρώματα εσπεριδοειδών όπως περγαμόντο και νεράντζι, λευκόσαρκων φρούτων όπως μαρμελάδα ροδάκινο και αποξηραμένο βερίκοκο, ανθικά αρώματα τριαντάφυλλου και βοτανικές νύξεις δυόσμου.

Στο στόμα χαρακτηρίζεται από απαλό αλκοόλ, λιπαρό σώμα, γεύση γλασαρισμένου κουμκουάτ, αποξηραμένου βερίκοκου και μέντας. Μακρά κομψή επίγευση τριαντάφυλλου.

Ο εκρηκτικός του χαρακτήρας το καθιστά ιδανικό για κατανάλωση χωρίς συνοδεία φαγητού αλλά και ως ποτού βάσης σε premium cocktails.

Παντρεύεται όμορφα με αρωματικά, πικάντικα επιδόρπια.

Το Τσίπουρο Τσιλιλή διανέμεται στην Ελλάδα από την W.S.Karoulias / www.karoulias.gr