Η ευέλικτη κάβα

22.11.2013
Κρασιά μπαλαντέρ. Οι οινικές προετοιμασίες για το κελάρι του χειμώνα απαιτούν κρασιά προσιτά, που θα συνδυάζονται εύκολα με τα απλά, καθημερινά πιάτα.

Είναι μια συνηθισμενή σκηνή: Μπροστά σου, τα ράφια της κάβας φορτωμένα με εκατοντάδες κρασιά: Λευκά, κόκκινα, ροζέ, με ετικέτες προκλητικές, που σε σαγηνεύουν να τις επιλέξεις. Εσύ τα κοιτάς με βλέμμα απορημένο. Φθηνά, μεσαία και ακριβά, άλλα στοιχισμένα και άλλα ξάπλα, περιμένουν να ξεκινήσεις το γευστικό ταξίδι μαζί τους. Ομως, ποιο να πρωτοδιαλέξεις; Είναι η εποχή όπου θέλουμε να φροντίσουμε τις προμήθειές μας. Οι διακοπές τέλειωσαν, ό,τι ήπιαμε ήπιαμε από τις καλοκαιρινές επιλογές, και τώρα τα ράφια στην κάβα, στο ψυγείο ή στον συντηρητή κρασιών μας δείχνουν πως νιώθουν ένα κενό... Πρέπει να συμπληρωθεί. Ηρθε η ώρα για τη χειμωνιάτικη οινική «κολεξιόν» που θα συντροφέψει τις μαγειρικές επιλογές μας. Η επιλογή κρασιού όταν θέλει κανείς να συνοδέψει ένα συγκεκριμένο γεύμα ή δείπνο με προαποφασισμένο μενού είναι σοβαρό θέμα. Οταν, όμως, χρειάζεται να καλύψουμε διαφορετικές ανάγκες συγχρόνως, και μάλιστα συχνά απρόσμενα, το θέμα διαφοροποιείται (επί το απλούστερον).
Το γρήγορο φαγητό που ετοιμάσαμε για να καλύψουμε την ανάγκη ενός ξαφνικού και απρόσμενου δείπνου θέλει τη συνοδεία ενός κρασιού καθημερινού. Ενός κρασιού που έρχεται να αγκαλιάσει το απλό πιάτο που φτιάξαμε επειδή δεν είχαμε πολύ χρόνο ή πολλή όρεξη για μαγείρεμα ή ενός κρασιού που θέλουμε να συνοδεύει την κουβεντούλα ανάμεσα σε δυο φιλαράκια.
Σε τέτοιες καταστάσεις, όταν η παρέα χτυπάει το κουδούνι και λέει «Ηρθαμε!», όταν οι κολλητοί παίρνουν τηλέφωνο και λένε «Τι κάνετε τώρα; Καλά, ερχόμαστε!», όταν θέλουμε να σμίξουμε ένα κρασί με ένα φαγητό που φτιάξαμε στα γρήγορα για να το απολαύσουμε τα δυο μας, τότε πρέπει να έχουμε μια κάβα προσανατολισμένη στις έκτακτες –και όχι μόνο– συνθήκες. Τα κρασιά για μια πιο καθημερινή διαδικασία, για πιο χαλαρές στιγμές, πρέπει να είναι κάπως σαν πασπαρτού...

—Δεν χρειάζονται μεγάλη ένταση, μπορούν να είναι πιο μαλακά.
—Δεν έχουν ανάγκη μακρόχρονων παλαιώσεων, τους αρέσει η φρεσκάδα, είναι πιο ευέλικτα, μοσχοβολιστά, παιχνιδιάρικα, τσαχπίνικα, νεανικά και πολλές φορές ατίθασα.
—Πρέπει να μπορούν να ταιριάζουν με πολλές γεύσεις.
—Επιλέγουμε λευκά και ερυθρά κρασιά με διακριτικό άρωμα και γεύση που στέκονται στο ύψος κάθε περίστασης και ταιριάζουν με όλα.