Δροσερό κρασί ρέει στο ποτήρι, που το ντύνουν τα χρώματα της φράουλας, του ροδιού και του τριαντάφυλλου. Το ροζέ κρασί κατόρθωσε να βγει από την αφάνεια, να αντιμετωπίσει με επιτυχία τις προκαταλήψεις και χάρη στην ποιοτική αναβάθμισή του –αποτέλεσμα της σοβαρότητας με την οποία το αντιμετωπίζουν πλέον ως προϊόν κάποιοι οινοπαραγωγοί– να διεκδικεί πλέον επάξια τη θέση του στην καρδιά μας αλλά και στο καλοκαιρινό μας τραπέζι. Πριν από μερικά χρόνια, υπήρχε η αντίληψη πως το ροζέ κρασί προέκυπτε από την ανάμειξη του λευκού και του κόκκινου. Υψώνουμε τα ποτήρια μας πίνοντας ένα ζωηρόχρωμο ροζέ από το Κτήμα Αλφα και ζητάμε από τον οινολόγο και οινοπαραγωγό του Κτήματος, τον Αγγελο Ιατρίδη, να μοιραστεί μαζί μας τη δική του άποψη για το ροζέ κρασί.
«Το ροζέ κρασί του Κτήματος έχει οινολογικό ενδιαφέρον γιατί επικεντρώνεται στην αρωματική διάσταση των ποικιλιών Ξινόμαυρο και Syrah και λιγότερο στη γευστική τους διάσταση, πράγμα που συμβαίνει στα ερυθρά κρασιά. Επιλέξαμε Ξινόμαυρο και Syrah γιατί πιστεύω ότι ο ρόλος του οινολόγου στη δημιουργία χαρμανιού είναι καθοριστικός, ενώ παράλληλα πρέπει να ακολουθεί τη φιλοσοφία του Κτήματος. Εδώ, οινοποιούνται χωριστά οι δύο ποικιλίες», μας εξηγεί ο Αγγελος Ιατρίδης και συνεχίζει: «Πριν αρχίσει η αλκοολική ζύμωση, τραβάμε ένα μέρος του μούστου αφού παραμείνει για κάποιες ώρες μαζί με τους φλοιούς του σταφυλιού, για να εμπλουτιστεί σε χρώμα αλλά και αρώματα από το εσωτερικό της φλούδας του σταφυλιού. Επέλεξα ένα ζωηρό χρώμα, που οφείλεται στον συνδυασμό της παρατεταμένης παραμονής του χυμού με τους φλοιούς του σταφυλιού σε χαμηλές θερμοκρασίες ζύμωσης, που μας χαρίζουν ένα πολύπλοκο αρωματικά και ιδιαίτερα δροσερό ροζέ κρασί. Αξίζει να σημειωθεί οτι τα αμπέλια με Ξινόμαυρο και Syrah αναπτύσσονται στα πιο φτωχά εδάφη και παρουσιάζουν υψηλή οξύτητα, η οποία προσδίδει στο κρασί δροσιά και τραγανότητα».
Με δεδομένο ότι αρκετοί είναι αυτοί που ασχολούνται με τον μαγικό κόσμο του κρασιού, ενώ όλο και περισσότεροι υποκύπτουν στη γοητεία του ροζέ, ο Αγγελος Ιατρίδης μας διαφωτίζει σχετικά με τις ποικιλίες της χώρας μας που δίνουν ροζέ κρασιά: «Είναι πολλές? εξαρτάται από την τυπολογία που θέλεις να δώσεις στο κρασί. Εχω δοκιμάσει από την ποικιλία Merlot, επίσης ωραία κρασιά δίνει το Αγιωργίτικο και έχω βρει ενδιαφέρον το ροζέ κρασί από την ποικιλία Μαντηλάρι».
Είναι πράγματι ανοδική η πορεία του ροζέ κρασιού; «Στη χώρα μας, παρατηρείται από πέρυσι αυξητική τάση. Το ροζέ είναι στη μόδα, με αποτέλεσμα να ανεβαίνει παγκοσμίως η αγορά του κρασιού», υποστηρίζει.
Αλλωστε, μας προδιαθέτει το καλοκαίρι με τις θερμοκρασίες του και οι νοστιμιές της ελληνικής κουζίνας, που κάνουν ιδανικό γάμο με το ροζέ κρασί. «Πράγματι, ταιριάζει όμορφα με ένα κλασικό μπριάμ, είναι άψογος συνοδός των λαδερών φαγητών της ελληνικής κουζίνας αλλά και των ζυμαρικών με ελαφρές κόκκινες σάλτσες. Επίσης, κάνει καλή παρέα στο παστίτσιο, αναδεικνύει τη χάρη μιας αστακομακαρονάδας και απογειώνει γευστικά τα φρέσκα θαλασσινά», εξηγεί ο οινολόγος και οινοπαραγωγός του Κτήματος Αλφα. Ενα ροζέ θα συνοδεύσει όμορφα το ψητό καλαμάρι ή ένα φρεσκοτηγανισμένο γαυράκι και, φυσικά, πίνεται δροσερό, ξορκίζοντας την κάψα του καλοκαιριού.
«Η ιδανική θερμοκρασία για να απολαύσουμε το ροζέ κρασί είναι οι 12-13 βαθμοί στο ποτήρι. Γι’ αυτό, θα πρέπει εμείς να το βγάλουμε από το ψυγείο στους 11 βαθμούς ώστε μέχρι να σερβιριστεί, να αγγίξει την επιθυμητή θερμοκρασία», μας ενημερώνει ο Αγγελος Ιατρίδης.
Ο οινολόγος πρέπει να βρει την καταλληλότερη στιγμή για να διαχωρίσει τον μούστο από τα σταφύλια, έχοντας φτάσει στην επιθυμητή χρωματική απόχρωση και γευστική ισορροπία. Το ισχυρότερο ατού του ροζέ είναι το ότι είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με την ελληνική κουζίνα. Η παλέτα των χρωμάτων που χαρίζει το ροζέ κρασί είναι μαγική και τα δροσερά φρουτένια αρώματά του συντονίζονται με τη μαγεία του δειλινού όταν το απολαμβάνουμε ως απεριτίφ.